Videospeler inladen...

Bloedhete zomer is ramp voor aardappeloogst: “Aardappelen zullen 10 tot 15% duurder zijn”

De aanhoudende droogte en hitte van de voorbije maanden is een ramp voor de aardappeloogst. Er zal minder aanbod zijn:“Tussen de 40 en 50 procent” volgens teler Dirk Franken. De aardappel zal ook kleiner zijn én meer kosten: “Tot 15 procent duurder”, zeggen ze bij supermarktketen Delhaize.

Het was een mooie zomer. Maar bloedheet. Ook de landbouw kreunde bij momenten onder de aanhoudende hitte. Velden kwamen kurkdroog te staan, gronden werden keihard, gewassen leden onder het tropische klimaat.

Een verdroogd aardappelveld

De aardappelkwekers zijn slachtoffer van die extreme droogte.  Landbouwers zijn het gewoon om met wisselvallig weer om te gaan, maar de extreme droogte van de voorbije maanden heeft een zware impact. De aardappel zal schaarser zijn én vooral kleiner.

Voor ons als aardappeltelers is het een desastreuze zomer geweest

Dirk Franken, aardappelteler

“De aardappeloogst is slecht”, zegt teler Dirk Franken. Hij schat dat de opbrengst zo’n 40 tot 50 procent lager zal liggen. Franken wijst als schuldige de droogte aan. “Voor ons als aardappeltelers is het een desastreuze zomer geweest.” 

Op grote delen van de velden raakten de aardappelplanten verschroeid en verliep de knolgroei niet optimaal. “Op het moment van de knolzetting is er onvoldoende vocht geweest. Dus we hebben minder aantallen. De knollen die er waren raakten onvoldoende uitgegroeid. Hierdoor zijn de aardappelen ook kleiner”, verduidelijkt Franken.

"Marktprijs zal 15 procent hoger liggen"

Minder aanbod, dan wordt er uiteraard gekeken naar de prijszetting. Dat de aardappelprijs zal stijgen, lijkt een zekerheid. Een logisch gevolg van vraag en aanbod. “We zien door de droogte dat de oogst van de aardappelen minder is dan de voorbije jaren”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “De kwaliteit is goed, maar het probleem is de grootte van de aardappel.  Dit zorgt er voor dat de marktprijs dit jaar 15 procent hoger zal liggen dan de voorgaande jaren.”

Bij concurrent Colruyt zijn ze iets voorzichtiger, maar ook daar verwachten ze een stijging. “Aangezien het aanbod dit jaar kleiner is dan vorig jaar, heeft dit als logisch gevolg dat de marktprijzen hoger liggen en dat ook de prijs van de aardappelen in de supermarkten zal stijgen.”

“Hoe groot die prijsstijging precies zal zijn, is moeilijk in één percentage te vatten” zeggen ze bij Colruyt. “Zo zou de prijsstijging kunnen variëren naargelang het type aardappel. Een prijsstijging bij frietaardappelen zou bijvoorbeeld kleiner kunnen zijn dan bij kookaardappelen.” Voor Colruyt is het nu nog te vroeg om algemene uitspraken te doen aangezien het aardappelseizoen nog volop bezig is.

Boeren profiteren niet mee van hogere marktprijs

Toch profiteren de boeren niet echt mee van en hogere marktprijs. “Zo’n 80 tot 90 procent van de boeren hebben een contract bij de grote aardappelverwerkende bedrijven”, zegt Dirk Franken. “Er is een vaste afnameprijs die vóór de teelt wordt afgesloten en berekend wordt op een meerjarig gemiddelde. Nu er een lage opbrengst is, klopt de verhouding niet meer. Voor vele telers zal dit desastreuze gevolgen hebben”, voorspeld Franken.

Wat met onze frietjes?

De prijs van de aardappelen die wijzigt, een echte Belg vraagt zich dan af: wat met de frieten? Bernard Lefèvre, nationaal voorzitter van Navefri, het Nationaal Verbond van Frituristen, ziet het niet somber in. “Kleinere aardappelen, dit betekent vooral dat de frieten kleiner, korter zullen zijn.”

Niet onoverkomelijk, als de smaak maar goed is. Belangrijker is: wordt ons pakje of zakje friet ook duurder? Bernard Lefèvre relativeert. “De aardappel zelf is maar 10% van de totale kostprijs van een pakje frieten. De rest komt van personeelskosten, olie, infrastructuur, papier en karton… . Dus als de aardappel 10% duurder wordt, is dat een stijging van 10% van die 10%.” Een pakje frieten zou, in principe, met andere woorden niet (veel) duurder mogen worden.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen