Videospeler inladen...

Einde voor kartel SP.A-Groen in Vilvoorde: Groen krijgt geen schepenambt van Bonte, Almaci: "Dit is stuitend"

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde heeft afgelopen nacht een bestuursakkoord bereikt met Open VLD en CD&V. Opvallend: kartelpartner Groen krijgt geen schepen in het nieuwe college. Volgens Bonte hebben de Groen-verkozenen te weinig ervaring. Groen heeft na beraadslaging beslist om in de oppositie te gaan, het kartel met SP.A houdt dus op te bestaan in Vilvoorde. "We zeggen het vertrouwen in Hans Bonte op", aldus Groen Vilvoorde.

De SP.A van burgemeester Bonte trok in kartel met Groen naar de kiezer op 14 oktober, en haalde een duidelijke overwinning. Hij bleef dus aan zet. Ook de huidige meerderheidspartij Open VLD ging erop vooruit en blijft deel uitmaken van het Vilvoordse bestuur. De N-VA wordt vervangen door CD&V. 

Het nieuwe bestuur haalt zo een comfortabele meerderheid van 26 op 35 zetels. De socialisten en de liberalen krijgen elk drie schepenen, de CD&V krijgt als kleinste partner 1 post in het schepencollege. Opvallend is dat dus geen enkele verkozene van Groen -  kartelpartner van de SP.A - schepen wordt.

Gisteren nog hekelde Hans Bonte in "De zevende dag" dat Groen op sommige plekken een "koekoeksjong" geworden is. Volgens hem halen de groenen profijt uit kartels met de SP.A, ten koste van die partij. Denk maar aan Gent waar de socialisten de kleinere kartelpartner zijn geworden. In Vilvoorde was dat niet het geval bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen: Groen heeft 3 zetels, SP.A 10. 

We moeten de sterkste ploeg op het veld zetten, we hebben ervaring nodig. De verkozenen van Groen zijn allemaal nieuw in de politiek
Hans Bonte, SP.A

Bonte verklaart zijn keuze om Groen niet in het schepencollege van Vilvoorde te brengen: "We moeten de sterkste ploeg op het veld zetten. Dat was deze keer niet mogelijk met Groen omwille van het feit dat het allemaal nieuwe mensen zijn in de politiek (de verkozenen van Groen in Vilvoorde, nvdr.). Ze hebben nog nooit in een gemeenteraad gezeten, laat staan in een schepencollege. We hebben ervaring nodig en daar was ik politiek perfect toe in staat. Dat is de reden waarom ik aan de mensen van Groen heb gevraagd om in de meerderheid te blijven zonder deel te nemen in het schepencollege".

Almaci: "Zeer weinig collegiaal"

Groen is teleurgesteld dat de partij geen schepenambt krijgt in Vilvoorde en gaat in de oppositie. Het kartel met de SP.A is op die manier dus opgeblazen; Groen zegt het vertrouwen op in Hans Bonte die volgens de partij het kartelakkoord eenzijdig heeft verbroken. "Je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen", zegt Jacques Mevis, voorzitter van Groen Vilvoorde. De partij had naar eigen zeggen de garantie gekregen op "anderhalve" schepen.

(lees verder onder tweet)

Nationaal voorzitter Meyrem Almaci reageerde eerder vanmorgen in "De ochtend" al scherp op Bonte. "Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend." Almaci had dit naar eigen zeggen niet verwacht van een "andere progressieve politicus" en zal hier "lessen uit trekken". "We zijn in kartel naar de kiezer getrokken en hebben een goed resultaat gehaald. Het is zeer weinig collegiaal om dan te zeggen "Alles voor mij en spijtig, maar jullie vallen uit de boot". Dat is een bijzonder vreemde manier van werken waarbij meneer Bonte zich van vijand vergist."

Almaci hoopte nog dat Hans Bonte op zijn stappen zou terugkomen. "Hij zegt ons eigenlijk "Ik heb jullie gebruikt en nu zijn jullie niet meer van dienst". Dit is een soort van machtspolitiek waarmee ik niets gemeen heb. Dat is niet mijn manier van aan politiek doen en ik mag hopen dat het niet de socialistische manier van aan politiek doen is", aldus de voorzitter van Groen.

De groene partijleiding laat wel weten dat de gebeurtenissen in Vilvoorde geen invloed zullen hebben voor de coalitiegesprekken in Gent, waar het kartel SP.A-Groen met Open VLD en CD&V onderhandelt over de vorming van een grote coalitie.

Dit is machtspolitiek waarmee ik niets gemeen heb

Meyrem Almaci, Groen

Bonte vindt de reactie van Almaci "bijzonder merkwaardig". "Blijkbaar puur voor de postjes eist ze dat ze recht hebben op twee schepenen in een fractie van drie leden. Het wringt bij mij, ik vind niet dat men van buiten Vilvoorde moet bepalen wat binnen Vilvoorde moet gebeuren. Ik ben daarover verschrikkelijk verontwaardigd, ik ben echt allergisch voor manoeuvres achter de schermen vanuit de nationale partijen om toch maar mandaatjes te hebben."

Meest gelezen