Burgemeester van Ninove spuwt haar gal op Facebook: "Wij werken niet samen met extremisten"

Tania De Jonge, de uittredende burgemeester van Ninove, spuwt op Facebook haar gal over de verkiezingsoverwinning van Forza Ninove, de lokale lijst van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer. De Open VLD-politica erkent dat de verkiezingsuitslag “een belangrijk signaal is”. Tegelijk schrijft ze stellig dat haar partij niet met Forza zal besturen. “Voor eens en voor altijd, het is Vlaams Belang. Wij werken niet samen met extremisten.”

Uittredend burgemeester Tania De Jonge kroop afgelopen weekend in haar pen, voor wat ze zelf noemt “een nuchtere analyse van de verkiezingen” op Facebook. In en tussen de regels is er heel wat frustratie te lezen over de uitslag van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, waarbij Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer maar liefst 40 procent van de stemmen kreeg.

Belangrijk signaal, maar ...

De Jonge erkent in haar reactie op Facebook dat “deze verkiezingsuitslag een belangrijk signaal is en daar moeten we rekening mee houden”. Dat vier op de 10 Ninovieters op Forza Ninove gestemd heeft, heeft volgens De Jonge vier oorzaken:

  • een uitstekende communicatiestrategie, 
  • het aanwakkeren van het onveiligheidsgevoel bij de bevolking, 
  • frustraties over de mobiliteit in de schoenen van het stadsbestuur schuiven 
  • en een eenzijdig verhaal over de komst van een moskee in Ninove. 

“Of de uitlatingen nu waar zijn of niet, iedereen geloofde het verhaal en stemde hiervoor”, concludeert de uittredende burgemeester.

Of de uitlatingen nu waar zijn of niet, iedereen geloofde het verhaal en stemde hiervoor.

Na de verkiezingen trok De Jonge ook al snel conclusies voor haar partij: Open VLD zal niet met Forza Ninove besturen. In haar Facebookpost herhaalt ze nog eens waarom niet. “Voor eens en voor altijd, het is Vlaams Belang.” Die conclusie trekt De Jonge uit het feit dat Forza-leider Guy D’haeseleer nog altijd in het Vlaams Parlement zit namens Vlaams Belang, terwijl hij in 2015 aankondigde dat Forza afstand zou nemen van de extreemrechtse partij.

Slecht parlementslid

De Jonge verwijt Guy D’haeseleer dat hij tijdens haar burgemeesterschap een slecht parlementslid is geweest. “Het parlement, waar hij goed betaald wordt om te werken werd enkel nog een gebouw voor een beleefdheidsbezoekje."

"Dit maakte dat hij permanent, gedurende drie jaar mensen kon overtuigen op de straat (...) Om nog maar te zwijgen van de sociale media waar zijn woorden werden gelezen en het wederwoord werd weggelachen of niet werd gelezen”, uit De Jonge haar frustratie.

De Jonge beschuldigt ook een andere Forza-man van vuilspuiterij op Facebook: “De meest wansmakelijke post was de veelzeggende post van 24 mei 2017 van nummer 3 op de Forza-lijst waar de ene de vraag stelt, 'heeft er iemand enig idee hoe we de immigratie kunnen indammen?' en daaronder een foto van Hitler, daar draait mijn maag van ondersteboven.”

"Neen bedankt!"

Dit alles doet De Jonge besluiten om niet met Forza Ninove te praten om samen te besturen. “Forza, voor ons, Open VLD, neen bedankt!" Na drie jaar burgemeester geweest te zijn, wachten De Jonge nu 6 jaren op de oppositiebanken in de Ninoofse gemeenteraad. Daar zal ze niet alleen zitten, want de N-VA-fractie heeft vorige week al gezegd dat ze niet met D’haeseleer zal spreken. 

Ook de lijst Samen, die bestaat uit CD&V, Groen en SP.A, weigert met D’haeseleer te spreken. Die afkeer is wederzijds:  “U begrijpt dat een samenwerking met het linkse Samen totaal ongeloofwaardig zou zijn”, zei D’haeseleer dit weekend nog. Tegelijk houdt hij hoop dat hij er voor januari wel zal uitgeraken. Hoe? Dat blijft een groot vraagteken, want als niemand met hem wil praten, is een meerderheid vinden uitgesloten.

Meest gelezen