Catherine Deneuve is 75: op deze 10 regisseurs bouwde ze haar carrière

Catherine Deneuve is 75. De Grande Dame van de Franse cinema acteert al meer dan 60 jaar op het witte doek en werkte in die tijd met legendarische regisseurs samen. Een bloemlezing.

1. Jacques Demy

In 1964 is Deneuve te zien in "Les parapluies de Cherbourg" van Jacques Demy. In die musical speelt ze Geneviève Emery, de dochter van een parapluverkoopster die een tragisch liefdesavontuur beleeft. De rol betekent haar grote doorbraak. Demy gaat met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes aan de haal.

3 jaar later weet Demy Deneuve opnieuw te strikken voor zijn film "Les demoiselles de Rochefort". Samen met Françoise Dorléac speelt ze daarin een stel tweelingzussen dat besluit zijn kleine stad aan zee te verlaten op zoek naar liefde en avontuur. De film is goed voor een Oscarnominatie in de categorie beste muziek.

2. Roman Polanski

In 1965 klopt Roman Polanski bij Deneuve aan voor "Repulsion". In dat psychologisch drama speelt ze de rol van de Belgische vrouw Carol Ledoux die samen met haar zus in Londen woont. Ze zinkt weg in een depressie en krijgt vreselijke visioenen van verkrachting en geweld. Op het Filmfestival van Berlijn wint Polanski de Zilveren Beer.

3. Luis Buñuel

"Belle de jour" van Luis Buñuel levert Deneuve een van haar gewaagdste rollen van haar carrière op. In die film uit 1967 speelt ze een frigide huisvrouw die plots besluit om haar dagen als prostituée te gaan vullen.

4. Terence Young

In 1968 neemt Deneuve een duik in de geschiedenis met de film "Mayerling" van Terence Young. Die vertelt het verhaal van het gelijknamige en waargebeurde drama uit 1899 waarbij kroonprins Rudolf van Oostenrijk-Hongarije zelfmoord pleegde samen met zijn piepjonge maîtresse Marie Vetsera. Omar Shariff en Deneuve kruipen in de huid van het tragische liefdeskoppel.

5. François Truffaut

Ook in 1980 keert Deneuve samen met Gérard Depardieu terug in de tijd met "Le dernier métro" van François Truffaut. Die film speelt zich af in Parijs tijdens WO II. Deneuve speelt de rol van Marion Steiner, een actrice die met een Joodse eigenaar van een theater is getrouwd. Terwijl hij zich voor de nazi's verbergt, moet zij de boel draaiende houden. Een jaar later krijgt "Le dernier métro" een Oscarnominatie in de categorie niet-Engelstalige film.

6. Agnès Varda

Met een tijdsverschil van bijna 30 jaar laat Deneuve zich 2 keer door Agnès Varda regisseren. In 1966 is de actrice te zien in de fantastische film "Les créatures". Daarin speelt ze de vrouw van een schrijver die aan een roman werkt over de mensen van het dorp waar ze wonen. Tegelijk probeert een ingenieur even verderop hun levens te manipuleren.

In 1995 duikt Deneuve op in "Les cent et une nuits de Simon Cinéma", een film over meneer Cinéma die 100 is en stilaan zijn geheugen verliest. Daarom neemt hij een jonge vrouw in dienst om hem aan zijn successen van weleer te herinneren. Deneuve neemt de rol van "La star-fantasme" voor haar rekening.

7. Régis Wargnier

Tot nog toe heeft Deneuve 1 keer een Oscarnominatie gekregen. Dat gebeurt in 1993 in de categorie actrice in een hoofdrol voor haar vertolking in "Indochine" van Régis Wargnier een jaar eerder. De film vertelt het verhaal van 2 vrouwen in Vietnam die voor dezelfde man vallen terwijl in de achtergrond de onafhankelijkheidsstrijd losbarst. Deneuve kan haar nominatie niet verzilveren, maar "Indochine" wint wel de Oscar in de categorie niet-Engelstalige film (ten koste van "Daens" van Stijn Coninx).

8. Lars von Trier

Ook in 2000 speelt Deneuve mee in een film die een Oscarnominatie weet te versieren: "Dancer in the dark" van Lars von Trier. Ze kruipt in de huid van Kathy, een fabrieksarbeider die haar zo goed als blinde collega Selma bijstaat op het werk, in haar vrije tijd en later ook wanneer ze in moeilijkheden belandt. "Dancer in the dark" wint de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

9. François Ozon

Twee jaar later tapt Deneuve uit een heel ander vaatje met "8 femmes", een musical van François Ozon gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Robert Thomas. Tijdens een sneeuwstorm zitten 8 vrouwen in een huis opgesloten. Plots blijkt de heer des huizes vermoord en alle vrouwen hebben op 1 of andere manier een motief. Deneuve speelt de rol van Gaby, de vrouw des huizes.

10. Jaco Van Dormael

De lakens delen met een uit de kluiten gewassen gorilla? Dat is precies wat Deneuve in 2015 doet in "Le tout nouveau testament" van Jaco Van Dormael. In die surrealistische film blijkt God in Brussel te wonen. Op een dag kraakt zijn dochter zijn computer en laat ze iedereen weten wanneer zij of hij precies zal sterven.

Meest gelezen