Videospeler inladen...

Na Trumps dreiging om uit kernwapenakkoord te stappen: "VS wil competitie niet aangaan met één hand op de rug"

Het nucleair wapenverdrag tussen de VS en Rusland, waar de Amerikaanse president Donald Trump zich uit terug wil trekken, heeft een grote symbolische waarde. Dat zegt Alexander Mattelaer, hoofd Europese Zaken van het Egmont-instituut, in "De afspraak" op Canvas. "Dit creëert een nieuwe rivaliteit onder grootmachten."

Het waren forse woorden van de Amerikaanse president Donald Trump, afgelopen zaterdag. Hij kondigde aan dat hij uit het INF-verdrag zal stappen. Dat verdrag werd in 1987 gesloten tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie en beperkt het aantal middellangeafstandskernwapens voor beide landen. Maar volgens Trump heeft het niet veel zin om in het verdrag te blijven, want Rusland "respecteert het verdrag al jaren niet". 

"Er is al langer toenemende bezorgdheid dat Rusland het verdrag niet respecteert", zegt Mattelaer. Het land zou namelijk een nieuw raketsysteem hebben ontwikkeld dat niet is toegestaan volgens het huidige verdrag. "Bovendien heb je ook nieuwe grootmachten, zoals China, die niet gebonden zijn aan het verdrag. Amerika is dus duidelijk: als er toch een nieuwe wereldorde qua rivaliteit komt, dan gaan wij de competitie niet aangaan met één hand achter de rug."

En toch is het akkoord vrij symbolisch. "Het was het sluitstuk van de Koude Oorlog en de start van de post-Koude Oorlog-periode. Maar we zien dat die tijd sinds 2014 - de gebeurtenissen in Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland - aan het afbrokkelen is."

"De belangrijkste vaststelling is wellicht dat het machtsovergewicht van de VS op het wereldtoneel afbrokkelt", zegt Mattelaer. "Dit creëert een nieuwe rivaliteit onder grootmachten. China is een opkomende macht, de VS is een gevestigde macht en Rusland is de "has been"-macht. Dit is een heel oncomfortabel gevoel voor alle spelers die niet in de militaire macht hebben geïnvesteerd. Dat is dus ook een probleem voor Europa en België."

Meest gelezen