Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke (SP.A): "Ik wens sociaaldemocratische inbreng over grote maatschappelijke vraagstukken"

Volgens oud-minister Frank Vandenbroucke (SP.A) moeten sociaaldemocratische partijen als de SP.A focussen op een aantal kernthema's en die scherp uitwerken. Of dat electoraal zal lonen, wil hij niet zeggen. Maar hij vindt wel dat sociaaldemocraten de plicht hebben om antwoorden te bieden op een aantal sociale kwesties.

"Een communicatieadvies zal u mij niet ontlokken, maar dat zal ik niet geven want dat is mijn rol niet", zegt Vandenbroucke in "De afspraak". "Wat ik zou wensen, is dat sociaaldemocraten in heel Europa een interessante inbreng hebben over grote maatschappelijke vraagstukken waarvoor ze eigenlijk in het leven zijn geroepen. Of ze de verkiezingen winnen, weet ik niet."

Een partij die wil verbinden,  zorgzaam wil zijn en de nuance van al die problemen ziet, zit daar eigenlijk moeilijk

Frank Vandenbroucke

Vandenbroucke noemt ook een aantal concrete thema's: kinderen die opgroeien in gezinnen zonder werkende ouders - waar ons land het niet bijster goed doet - en het gat in de begroting dat ook nu nog niet is opgelost geraakt. "Ik vind dat sociaaldemocraten in Europa er over het algemeen niet goed in slagen om echt te focussen op een aantal van die kernthema's", zegt hij.

"Moeten we zeggen dat men het allemaal heel slecht doet? Dat hoort u mij niet zeggen. Maar het zou ten minste interessant zijn. De allereerste vraag, vóór we denken aan het winnen van verkiezingen, is: wat is de bijdrage van sociaaldemocraten in enkele grote debatten die we moeten voeren?"

"Er ligt een agenda", gaat Vandenbroucke voort. "Men moet eisen van zichzelf, maar misschien ook van media, om het daarover te kunnen hebben." Hij erkent dat partijen als de SP.A "in buitengewoon slecht weer" varen en verwijst naar de polarisatie rond het migratiethema. "Een partij die wil verbinden,  zorgzaam wil zijn en de nuance van al die problemen ziet, zit daar eigenlijk moeilijk."

Meest gelezen