Alice S. / BSIP

Gezocht: mensen met "iets sterkere lijfgeur" om probiotische deodorant te testen

Bent u of kent u iemand die een "iets sterker dan normale lijf- of okselgeur" heeft? Dan komt u, of hij of zij, misschien wel in aanmerking om probiotische deodorant uit te testen. Een deodorant op basis van bacteriën, ontwikkeld aan de Universiteit Gent, die het probleem bij de wortel aanpakt, zegt bio-ingenieur Chris Callewaert.

Opvallende oproep van de Universiteit Gent: "We zijn op zoek naar gezonde vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar met een iets sterkere lijf- of okselgeur". De boodschap gaat uit van het Centrum van Microbiële Ecologie en Technologie, in samenwerking met de dienst Dermatologie van UZ Gent. Een team onder leiding van bio-ingenieur Chris Callewaert wil een duurzame remedie tegen okselgeur testen. Geen klassieke, maar een probiotische deodorant. Op basis van bacteriën.

We hebben twee soorten zweetklieren: de eccriene zweetklieren die verspreid zitten over ons hele lichaam en de lichaamstemperatuur regelen, en de apocriene zweetklieren in bepaalde regio’s van de huid zoals de oksels, de lies en de tepels. Het zijn die klieren die de typische "zweetgeur" verspreiden, door contact met bacteriën op de huid.

Ook mensen die zich vaak wassen, hebben soms last van een sterke lijfgeur. Dat komt door een hoge concentratie aan corynebacteriën onder hun oksels, zegt Callewaert in Het Nieuwsblad. Er zijn ook goede bacteriën -staphylococcen- die geen geur veroorzaken en de corynebacteriën neutraliseren. Hij slaagde erin de goede bacteriën te vatten in een spray, een probiotische deodorant.

"Aan gewone deodorant is parfum toegevoegd die de lijfgeur maskeert. In onze deodorant zit probiotica die de slechte bacteriën vervangen door goede, die een betere geur creëert. Het probleem wordt dus bij de wortel aangepakt", verduidelijkt Callewaert aan VRT NWS. "We willen nu onderzoeken hoe effectief die probiotische deodorant is, in welke mate verandert en verbetert de geur, hoe verandert het microbioom onder de oksel."

De studie duurt twee maanden. Wie deelneemt, mag gedurende de looptijd geen andere deodorant gebruiken dan de probiotische. Kandidaten mogen voor 31 december contact opnemen met de vakgroep Biotechnologie.

Meest gelezen