Het rommelt aan de basis: "SP.A moet partij zijn waarin meer naar de leden wordt geluisterd"

Leuvenaar en SP.A-lid Laurens Deprez vindt dat er te weinig interne democratie is in de SP.A. Hij heeft samen met Antwerpenaar Antoon Stessels een zogenoemd "roodboek" geschreven dat de leidraad moet worden van SP.A Rood 2.0. Hun bedoeling? Het intern debat bij de SP.A op gang brengen en de partij meer naar links doen opschuiven. 

"Intern debat is heel moeilijk in veel partijafdelingen", zegt Laurens Deprez in "De wereld vandaag. "In de afdeling Leuven bijvoorbeeld is het heel moeilijk om als gewoon lid je stem te laten horen. Het is vandaag gemakkelijker om als niet-lid in de partij gehoord te worden." Zo zijn er te weinig algemene ledenvergaderingen, het forum bij uitstek voor een partijlid om zijn mening te ventileren. 

Er zijn veel open goals en de partij blijft maar falen om die erin te trappen

Laurens Deprez (SP.A)

"De SP.A moet een partij zijn waarin veel meer intern debat is, waarin meer naar de leden wordt geluisterd", aldus Deprez. "Op die manier zou men de vinger aan de pols van de kiezer kunnen houden."

Wat loopt er dan mis? "Het is oorverdovend stil voor wat betreft de sociale ontvoogding en het opschuiven economisch links." Deprez plaatst bijvoorbeeld vraagtekens bij de liberalisering van de energiesector, die volgens hem alleen meerwaarde voor de aandeelhouders heeft gecreëerd, niet voor de maatschappij. "Er zijn veel open goals en de partij blijft maar falen om die erin te trappen."

De manier waarop de partij hiermee omgaat, is voor mij een lakmoesproef 

Laurens Deprez (SP.A)

"Na de verkiezingen zei men nog maar eens dat we een vernieuwing en een verjonging nodig hebben, maar een paar maanden later blijkt dit telkens weer dode letter", klaagt Laurens Deprez aan.

Hij heeft naar eigen zeggen al contact gehad met partijvoorzitter John Crombez, die heeft toegezegd in een gesprek. "De manier waarop de partij hiermee omgaat, is voor mij een lakmoesproef voor haar levensvatbaarheid op lange termijn." Volgens Laurens Deprez is er vandaag veel wanhoop bij de SP.A-leden. Daarom wil hij bouwen op de fundamenten van SP.A Rood, dat met Erik De Bruyn tussen 2005 en 2011 de SP.A een linksere koers probeerde te doen varen.

Beluister hieronder het interview met Laurens Deprez in "De wereld vandaag".

Meest gelezen