AFP or licensors

Italië wil begroting niet aanpassen, maar belooft om het tekort in de gaten te houden

De Italiaanse premier Giuseppe Conte gaat niet in op de vraag van de EU om zijn uitgaven in te perken. Toch sluit hij uit dat zijn land de eurozone of de EU zou verlaten. Hij belooft ook om niet meer uit te geven dan in de begroting vermeld is.

Dit jaar zou het tekort 2,4% van het bruto binnenlands product bedragen. Dat is drie keer meer dan de vorige linkse regering had voorgesteld. De Europese Unie had aangedrongen dat Rome die uitgavendrang wat zou matigen om de schuldenlast niet verder te laten oplopen. Die schuldenlast staat nu op 130% van het bbp, meer dan het dubbele van wat de EU toelaat.

Op een persconferentie in Rome bleef premier Giuseppe Conte echter vasthouden aan zijn begrotingsplannen. Hij gaat ervan uit dat die begroting op termijn zal leiden tot meer economische groei.

Die drempel van 2,4% van het bbp is overigens een maximum, het is best mogelijk dat het zelfs minder zal zijn, aldus Conte. Hij beloofde de EU om dat objectief zeker niet te overschrijden. Bovendien hoopt hij om de schuldenberg tegen 2021 terug te dringen tto 126,5% van het bbp.

Conte zegt dat hij de dialoog met de EU wil blijven aangaan en wil niet horen van een Italexit, of een vertrek van Italië uit de eurozone of de EU.

Meest gelezen