Videospeler inladen...

Wat is er aan de hand in Vilvoorde? "Hans Bonte heeft deze crisis uitgelokt en betaalt nu een tol" 

Een bewogen dag in Vilvoorde vandaag. Het pas gevormde bestuursakkoord tussen SP.A, Open VLD en CD&V kwam meteen op de helling te staan. Aanleiding daarvoor was een discussie die ontstaan was binnen het kartel SP.A-Groen, nadat burgemeester Hans Bonte (SP.A) beslist had om geen groene schepenen aan te stellen. Politiek journalist Ivan De Vadder vat in "Terzake" de dag voor u samen en analyseert de houding van Bonte.

Wat is er aan de hand in Vilvoorde?

Even terug naar 14 oktober: dan is er in Vilvoorde een verkiezingsoverwinning van de huidige coalitie die bestond uit het kartel SP.A-Groen, Open VLD en N-VA. "En toch beslist Hans Bonte om de N-VA opzij te duwen en CD&V in de plaats te nemen", legt politiek journalist Ivan De Vadder uit in "Terzake". "Dat was een eerste vervelend moment waarbij in de coalitie gezegd wordt "Moet dat wel?", maar goed, men gaat ermee door."

"Het tweede vervelende moment is als er een een hele nacht wordt onderhandeld en Groen ten slotte geen mandaat krijgt terwijl in het kartelakkoord tussen SP.A en Groen wel degelijk beschreven staat dat Groen recht heeft op mandaten. Daarna komen er wat tegenmaatregelen: Groen beslist om niet in de meerderheid te blijven zitten en in de oppositie te gaan. Op zich niet zo belangrijk: het gaat om drie zetels en de meerderheid blijft dus behouden. Maar het maakt de Open VLD plots wel incontournable. En als dan Groen, Open VLD en die oud-coalitiepartner N-VA in de namiddag beslissen dat ze even stoppen met de onderhandelingen, dan heeft Bonte een probleem. "

Daarbij komt nog eens dat Hans Bonte al handtekeningen had verzameld voor een voordrachtsakte als burgemeester. "Alleen hebben maar 4 van de 5 CD&V'ers getekend, 10 van de SP.A en 3 van Groen.  Bonte heeft nu 17 handtekeningen, maar heeft er 18 nodig. Opnieuw: Open VLD is nodig om dit te deblokkeren."

Uitlokking

Gisteren zat Bonte ook al in "De zevende dag" en daar noemde hij Groen in sommige gemeenten "een koekoeksjong".  "Gisteren was een voorbode van wat er zich vandaag heeft afgespeeld", zegt De Vadder daarover. "Als je zegt dat Groen een koekoeksjong is, dan schud je die partij als het ware wakker. En als dan ook nog eens blijkt dat die mensen opzij worden geduwd... Hij heeft dit als het ware uitgelokt door zijn uitspraak gisteren en door te doen wat hij vandaag gedaan heeft: die mensen opzij zetten. Op zich heeft Bonte deze crisis wel degelijk uitgelokt."

"En voor alle duidelijkheid: ook in de eigen partij heeft Bonte in "De zevende dag" heel zware kritiek geuit op het cumulverbod van de SP.A, en op het feit dat de SP.A op te weinig plaatsen onder eigen naam naar voren komt. Bonte is de afgelopen dagen wild om zich heen aan het schoppen geweest, tegen zijn eigen partij en tegen Groen en hij betaalt hier nu wel een tol voor." 

De onderhandelingen zijn nu voorlopig opgeschort tot 11 november. Zijn er nu zeer fundamentele brokken gemaakt? "Op dit moment wordt bij Groen alvast gezegd dat ze dit scheiden van andere dossiers. Maar voor alle duidelijkheid: er is wel degelijk een andere coalitie mogelijk. Als Open VLD, Groen, CD&V en de bedrogen coalitiepartner N-VA zich samengooien, is er perfect een andere coalitie mogelijk. De onderhandelingen in Vilvoorde zijn nog niet aan hun laatste ronde toe."

Herbekijk hier het gesprek in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen