Videospeler inladen...

Heeft Hans Bonte (SP.A) zijn hand overspeeld in Vilvoorde? Jo De Ro (Open VLD) beschuldigt hem van woordbreuk

In Vilvoorde komt het bestuursakkoord tussen SP.A, Open VLD en CD&V weer op losse schroeven te staan. Open VLD vindt de manier waarop burgemeester Hans Bonte (SP.A) zijn kartelpartner Groen uit het schepencollege heeft geweerd absoluut niet kunnen en heeft het over woordbreuk. Open VLD last een onderhandelingspauze in tot 11 november.

"Dit is geen goede basis om te vertrekken", zegt Jo De Ro aan VRT NWS. De Ro was lijsttrekker voor Open VLD en is schepen in Vilvoorde. "De manier waarop meneer Bonte Groen eraf heeft gereden is ook naar ons toe woordbreuk. We - SP.A, Open VLD, CD&V en Groen - zijn vannacht uiteengegaan na een redelijk dramatisch einde waarbij één van de partijen de wacht werd aangezegd. Voor ons is het samen uit samen thuis."

Volgens Jo De Ro heeft Vilvoorde geen behoefte aan politieke spelletjes. Daarom wil hij de onderhandelingen over de coalitie tot 11 november stilleggen, een symbolische datum. "We verwachten dat er rond de inhoud rond de tafel wordt gezeten", zegt De Ro. 

Wordt de pauzeknop nu gewoon ingedrukt of is er meer aan de hand? "Elke partij moet voelen dat er vertrouwen is", zegt De Ro. "Als de mayonaise niet pakt, heb je geen ploeg."

"Een bestuursakkoord gaat over de inhoud, daarna gaat het over de mensen. Een akkoord over de mensen bereik je op basis van vertrouwen en dat vertrouwen is nu niet aanwezig."

De Ro heeft vandaag contact gehad met Groen en N-VA. "De ambitie van Open VLD, Groen en N-VA is niet om de situatie moeilijker te maken, wel om een stabiel en eerlijk bestuur op de been te brengen", luidt het in een gezamenlijke persmededeling van Open VLD, Groen en N-VA in Vilvoorde.

Streeft Open VLD nu naar een alternatieve meerderheid in Vilvoorde? "Dat is niet aan de orde. Wij willen eerst het vertrouwen terug", aldus De Ro.

Beluister hieronder het gesprek met Jo De Ro in "De wereld vandaag".

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: "Terzake" sprak met Jo De Ro (Open VLD)

Videospeler inladen...

Meest gelezen