Horecazaken, traiteurs, bakkers en beenhouwers in Sint-Truiden krijgen controle

In Sint-Truiden worden deze week 270 horecazaken en voedingswinkels gecontroleerd. Het gaat om aangekondigde controles van het Federaal Voedselagentschap.

Restaurants, maar ook traiteurs, bakkers en beenhouwers mogen de inspecteurs verwachten. Het voedselagentschap duikt meestal onaangekondigd op, maar 1 keer per jaar is er ook een aangekondigde actie in 1 stad of gemeente in de provincie. Ludo Fourie van het voedselagentschap: "We sensibiliseren de mensen dan ook vooraf, er wordt een opleiding gegeven. En na de sensibilisering doen we een controle-actie zoals altijd." Dit jaar is dus Sint-Truiden aan de beurt, waar er nog tot vrijdag gecontroleerd wordt. 

Inbreuken blijven

De controles blijven nodig, want er duiken nog altijd inbreuken op. "Bij 20 tot 30 procent van de bezoeken moeten we een waarschuwing geven, bij 10 tot 15 procent stellen we een proces-verbaal op", zegt Fourie.

Niet zo nauw

Je zou trouwens denken dat horeca-uitbaters, bakkers en slagers de inspecteurs met lede ogen zien komen, maar dat valt best mee. Daan Dams van restaurant Noen vindt het goed dat de controles bestaan. "Er zijn altijd mensen die het niet nauw nemen met de regeltjes, en dan is het goed dat zij eens wakker geschud worden." Maar als je zelf goed werk levert, dan heb je niets te vrezen. "Iedere kok die respect heeft voor zijn klanten en zijn producten, is in orde volgens mij!", denkt Dams.
 

Meest gelezen