Louis Tobback eist excuses na reportage over huisjesmelkers, VRT spreekt van "relevante journalistiek"

Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) eist excuses van de VRT voor de uitzending van "Iedereen kiest", waarin vier lijsttrekkers net voor de verkiezingen geconfronteerd werden met beelden van wantoestanden in enkele studentenkoten. Indien de excuses er niet komen, zal hij tegen de VRT klacht neerleggen bij de Raad voor Journalistiek. Volgens de VRT gaat het om relevante journalistiek. 

In de twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen was op Eén het programma "Iedereen kiest" te zien. Elke dag ging het over een andere stad en werd er ook een reportage getoond waarin een pijnpunt van die stad aan bod kwam. In Leuven ging het over huisjesmelkers. 

Aftredend burgemeester Louis Tobback was niet opgezet met de reportage. "Dat men in de uitzending iemand laat verklaren dat Leuven op de hoogte is van dergelijke wantoestanden zonder een weerwoord te vragen aan het stadsbestuur is absoluut ondeontologisch", zegt hij. "In de uitzending werden enkele dagen voor de verkiezingen bovendien schepenen voor schut gezet die hiervoor niet eens bevoegd zijn. Dit was pure sensatiezucht in een poging om Leuven in een slecht daglicht te zetten. Dit was Fox News op zijn best, maar dat kan niet voor een openbare omroep."

Volgens Tobback is Leuven al meer dan twee decennia bezig met allerlei initiatieven om woningen veiliger te maken. Enkele jaren terug werd de dienst woontoezicht nog met een tiental personen uitgebreid om alle koten systematisch te controleren. 

"Dat deze reportage als "pure sensatiezucht" wordt afgedaan, is opmerkelijk", reageert de VRT. "De problematiek die erin aan bod komt, is immers niet nieuw. Zo werd er in verschillende andere media ook bericht over de praktijken van huisjesmelkers. Uit de reportage bleek dat er wel degelijk nog schrijnende situaties zijn. Die situaties tonen en er een debat met kandidaat-burgemeesters over voeren, was volgens ons geen "poging om Leuven in een slecht daglicht te zetten", maar relevante journalistiek."
"De reportage werd bovendien gevolgd door een gesprek met vier lijsttrekkers uit Leuven: Mohamed Ridouani (sp.a), Carl Devlies (CD&V), David Dessers (Groen) en Lorin Parys (N-VA). De twee schepenen uit de meerderheid en de twee politici uit de oppositie kregen tijdens de uitzending ruim de tijd om te reageren op de beelden en uit te leggen wat de stad de voorbije jaren al dan niet gedaan heeft rond deze problematiek. Hun reactie werd na de uitzending ook uitgebreid meegeven op vrtnws.be." klinkt het nog.

Meest gelezen