Opvallend meer elektrische auto's verkocht (maar ze blijven nog héél schaars op onze wegen)

Het aantal elektrische auto's zit in de lift, maar ze blijven een marginaal verschijnsel op de Belgische wegen. Op een wagenpark van een kleine 6 miljoen auto's, rijden er maar iets meer dan 9.000 auto's volledig op elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel.

Wie veel kilometers maakt op onze wegen, komt geregeld wel eens Tesla (goed voor de helft van de elektrische auto's in België), Nissan Leaf, Renault Zoe of BMW I3 tegen, maar je ziet ze toch nog bitter weinig. Op 1 augustus waren er 9.244 volledig elektrische personenwagens ingeschreven in België.

Dat zijn er 2.692 of 41,1 procent meer dan vorig jaar. Een forse stijging, maar verwaarloosbaar op een wagenpark van ruim 5,8 miljoen personenwagens. Dat is 1 auto per 2 inwoners. Omgerekend wordt maar 1 op de 600 auto's volledig door elektriciteit aangedreven.

Er is nog veel werk aan de winkel voor de verschillende regeringen, want de Vlaamse regering heeft als doelstelling gesteld dat er tegen 2020 60.500 puur elektrisch aangedreven wagens moeten rondrijden. En dat is dus alleen Vlaanderen al.

Hybrides

Het aantal ingeschreven hybrides - auto's die op een combinatie van elektriciteit en klassieke brandstof rijden - ligt met 87.012 stuks een pak hoger dan het aantal puur elektrische auto's. Bij de hybrides is er ook een stijging van 40 procent in een jaar tijd. 81.107 daarvan rijden op een combinatie van elektriciteit en benzine, 6.552 rijden op elektriciteit en diesel.

(Lees verder onder de grafiek.)

Minder diesels

Bij de gewone auto's blijven de diesels terrein verliezen aan de benzineauto's. Op een jaar tijd kwamen er 7,9 procent wagens met benzinemotor bij, terwijl de diesels met 4,4 verder daalden (na -2,5 procent in 2017).

De diesels blijven door de voorgaande jaren - toen diesel goedkoper was dan benzine - wel in de meerderheid: bijna 3,2 miljoen dieselpersonenwagens tegenover 2,5 miljoen benzines.  Maar de kerende trend is duidelijk: tegenover 2014 daalde het aantal dieselwagens met zo'n 260.000 stuks, terwijl het aantal benzinewagens steeg met 490.000", meldt Statbel.

Inclusief bussen, vrachtwagens, bestelwagens, vrachtwagens... zijn er 7,04 miljoen voertuigen ingeschreven in België. Daar komen dan nog 490.495 motorrijwielen bij. Meer cijfers zijn te vinden op de website van Statbel.

Meest gelezen