FOTO: Eekhoorntjesbrood

Waarom je maar beter geen wilde paddenstoelen plukt in het bos

Dit weekend heeft de politie in Berendrecht bij Antwerpen drie mensen betrapt met acht kilogram paddenstoelen. Die hadden ze illegaal geplukt in het bos. "Het zijn vooral die commerciële plukkers die we willen aanpakken", zegt boswachter Björn Deduytsche in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Maar ook als het maar om enkele paddenstoelen gaat, doe je het beter niet. Vooral vanwege het risico voor je eigen gezondheid."

Wilde paddenstoelen plukken in bossen of natuurgebieden is verboden, zegt Deduytsche. "Strikt genomen mag het niet. Dat is zo vastgelegd in het Bosdecreet. Bij dergelijke zaken (zoals die van afgelopen weekend) gaat het om commercieel belang. Die paddenstoelen worden geplukt om te verkopen. Niet-gekeurd voedsel komt zo in de voedselketen terecht. Dat is niet meteen een goed idee."

Volgens de boswachter bestaat er een zwarte markt voor wilde paddenstoelen. "Het gaat dan vooral over Oost-Europeanen. Daar zit dat nog wat in hun cultuur. Zij zijn het vooral die in de bossen paddenstoelen plukken." De drie mensen die dit weekend betrapt werden, waren Polen.

Het is een lucratieve bezigheid, zegt Deduytsche. Hij spreekt van zeker 30 à 40 euro per kilogram. "Als je dat verkoopt aan restaurants, of op de markt, dat kan toch wel wat opbrengen."

"Vooral eekhoorntjesbrood en boleten"

Welke paddenstoelen zijn populair? "Het gaat hoofdzakelijk over eekhoorntjesbrood en de groep van de boleten, vooral de buisjeszwammen", vertelt Deduytsche. "De meeste van die paddenstoelen zijn eetbaar. Maar het herkennen van paddenstoelen is niet zo eenvoudig. En binnen die boleten heb je een aantal soorten die niet goed zijn voor het darmkanaal."

Het zijn vooral de commerciële plukkers die Deduytsche en zijn collega's willen aanpakken. Zij riskeren hoge boetes. En de pakkans is er wel degelijk, zo luidt het. "Je bent er een tijdje mee bezig, en het valt wel op. De kans is reëel dat je gezien wordt door een boswachter of door wandelaars."

Een gewone wandelaar die enkele paddenstoelen plukt, zal in de praktijk niet snel vervolgd worden. "Maar ook dan zou ik zeggen: doe het niet. Vooral dan vanwege het risico voor je eigen gezondheid", zegt Deduytsche, die wijst op de gevaren van giftige soorten.

(Lees verder onder de foto.)

FOTO: Kastanjeboleet

Ecologische schade

En dan is er ook de ecologische schade. Her en der wat paddenstoelen plukken heeft maar een beperkt effect, maar als het op grote schaal gebeurt, kan het wel tot problemen leiden voor het ecosysteem. Daarin spelen de paddenstoelen een belangrijke rol.

Daarnaast is het belangrijk dat wandelaars op de aangeduide paden blijven, zo zegt de boswachter. "Het is niet de bedoeling dat iedereen dwars in het bos overal doorloopt en zomaar begint te plukken en in de bodem begint te wroeten."

Het is niet de bedoeling dat iedereen in het bos dwars overal doorloopt.

Tot slot: de paddenstoelen laten staan is aangenaam voor de andere natuurliefhebbers. Het beste moment om ze te bewonderen, moet overigens nog komen. "Het is momenteel nog niet zo goed, het is heel droog geweest", zegt Deduytsche. We verwachten de komende weken wat regen, dat is het ideale moment om paddenstoelen te zien."

Beluister het gesprek met Björn Deduytsche in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen