1.500 leerlingen protesteren tegen scholenhervorming in Roeselare

Zo'n 1.500 leerlingen uit vijf middelbare scholen in Roeselare trokken vanmiddag spontaan de straat op. Ze gingen naar de Grote Markt om te protesteren tegen de nieuwe onderwijsplannen. Het protest begon vanmorgen met een actie op de speelplaats van het Klein Seminarie, maar werd in de loop van de dag groter.

Vorige week liet de scholengroep Sint-Michiel Roeselare Ardooie weten dat ze haar 10 middelbare scholen wil samenbrengen op 5 campussen, gegroepeerd per richting. Vorig jaar stelde diezelfde scholengroep nog voor om alle scholen in 4 campussen onder te brengen. Maar die plannen zijn na hevig protest afgevoerd. Maar ook in de nieuwe plannen kunnen heel wat leerkrachten zich dus niet vinden. 52% stemde tegen.

Het protest startte vanmorgen op het Klein Seminarie. Studenten en leerkrachten protesteerden tegen de afschaffing van de afdeling economie zonder enige vorm van overleg. Leerkracht Johan Strobbe: "Als de hervormingen leiden tot beter onderwijs is dat prima. Maar hier gaat het over gebouwen en geld. De leerlingen tellen niet mee."

Ook leerlingen vrezen dat de identiteit van hun afzonderlijke school zo verloren gaat. Het protest van de leerlingen van het Klein Seminarie werkte aanstekelijk en trok leerlingen van andere scholen aan om mee te lopen, ondanks het verbod van hun school.

Volgens de scholengroep staan de hervormingsplannen nog niet helemaal vast. De directeur Kris Pouseele begrijpt het ongenoegen, maar vraagt begrip: "Het is niet zo dat het als één geheel moet worden voorgesteld. Het toekomstplan gaat over hoe de eerste graad kan worden gereorganiseerd in de 10 individuele scholen."

Meest gelezen