Rolstoel en doctoraatsthesis van Stephen Hawking gaan onder de hamer

Een bijzondere veiling bij Christie's: het Britse veilinghuis zal 22 items uit de persoonlijke collectie van wetenschapper Stephen Hawking veilen. Daarbij zijn wetenschappelijke papers, een exemplaar van zijn beroemde doctoraatsthesis uit 1965 en een van de rolstoelen van Hawking. Maar u kunt ook bieden op een script van een aflevering van "The Simpsons" waarin Hawking zijn opwachting maakt.

De Britse fysicus, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking geldt als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Het grootste deel van zijn leven zat hij in een rolstoel als gevolg van ALS (amyotrofische laterale sclerose), een ongeneeslijke ziekte die de motorische cellen in de hersenstam en de zenuwcellen aantast. Desondanks verwierf hij wereldfaam met zijn publicaties en lezingen waarmee hij wetenschap dichter bij het publiek wilde brengen.

Christie's zal nu enkele persoonlijke items van de in maart overleden Hawking veilen. Daarbij -complexe- wetenschappelijke papers zoals "Spectrum of Wormholes" and "Fundamental Breakdown of Physics in Gravitational Collapse". Volgens Christie's weerspiegelen ze "de ontwikkeling van zijn geest, die briljante, opwindende intelligentie. Je ziet in elke tekst de vooruitgang van zijn gedachten."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Topstuk wordt allicht een van de vijf exemplaren van de thesis waarmee Hawking in 1965 doctoreerde aan Cambridge University. "Properties of Expanding Universes" focust op de gevolgen van het uitdijende karakter van het universum, onder meer op het ontstaan van sterrenstelsels. Na de publicatie groeide Hawking uit tot een van 's werelds bekendste wetenschappers. Het exemplaar wordt geschat op een waarde van 100.000 tot 150.000 Britse pond.

Volgens Christie's is de thesis belangrijk in zowel de wetenschappelijke als de persoonlijke evolutie van Hawking. "Hij kreeg de diagnose ALS toen hij in Cambridge aan zijn doctoraat begon en gaf zijn studies een tijdje op omdat hij zo moedeloos werd. De thesis was het resultaat van Hawking die zich toch weer op zijn wetenschappelijke werk heeft gestort. Hij hield hem bij zich voor de rest van zijn leven."

(lees verder onder de foto's)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Nog een ander opvallend item is een van Hawkings high-tech rolstoelen. De geschatte prijs is 10.000 tot 15.000 Britse pond. De winst gaat naar twee liefdadigheidsorganisaties, de Stephen Hawking Foundation en de Motor Neurone Disease Association. De rolstoel stond niet alleen symbool voor zijn beperking, maar ook voor zijn gevoel voor humor. Hawking reed ooit over de tenen van prins Charles en zou naar verluidt later gezegd hebben dat hij dat bij Margaret Thatcher ook had willen doen.

Hawking was in de eerste plaats een wetenschapper, maar koesterde ook zijn beroemde status. Hij verscheen meermaals als personage in "The Simpsons", een script van een van die afleveringen zal worden geveild, net als een gepersonaliseerd jasje dat hij droeg in een documentaire.

"On the Shoulders of Giants"

De items maken deel uit van de veiling "On the Shoulders of Giants: Newton, Darwin, Einstein, Hawking", waar nog ander wetenschappelijk werk per opbod verkocht zal worden. Vanaf 30 oktober zijn ze te bezichtigen in Londen. De veiling loopt van 31 oktober tot en met 8 november.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen