Videospeler inladen...

Stonehenge staat nog tot april in Tongeren

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren probeert het mysterie Stonehenge te ontrafelen in een nieuwe tentoonstelling. Het is één van de meest iconische monumenten uit de prehistorie, maar zo'n 5000 jaar na de oprichting blijven nog altijd veel vragen onbeantwoord.

Meer dan anderhalf miljoen bezoekers trekt het archeologische monument in het zuiden van Engeland elk jaar. Het is één van de meest iconische monumenten uit de prehistorie, én één van de meest tot de verbeelding sprekende, waar nog altijd een zweem van mysterie rond hangt.  

De stenen naar Tongeren halen lukt niet, maar we vertellen wel het verhaal van de mensen achter de stenen

Bart Distelmans, directeur Gallo-Romeins Museum

“We kunnen de stenen uiteraard niet haar Tongeren halen”, zegt directeur van het Gallo-Romeins Museum Bart Distelmans, “maar we kunnen wel het verhaal vertellen van de mensen achter de stenen. Wat heeft hen 5000 jaar geleden bezield om dit monument te bouwen? Waarom precies daar?" Distelmans maakt ook duidelijk dat recent wetenschappelijk onderzoek een tentoonstelling over Stonehenge extra interessant maakt.

Grote troef van de tentoonstelling in Tongeren is de curator die ze ervoor  hebben kunnen strikken: professor Mike Parker Pearson, die al meer dan 15 jaar (letterlijk) graaft in de  de geschiedenis van Stonehenge. Pearson is niet alleen de wereldautoriteit in het onderzoek naar Stonehenge, hij is ook nog eens een begenadigd verteller. In korte video’s neemt hij de bezoeker mee de geschiedenis in. Daarmee komen de tentoongestelde stenen, botten en andere voorwerpen meteen tot leven.

Videospeler inladen...

De theorie van Mike Parker Pearson dat Stonehenge geen ontmoetings-plaats was maar wel een monument voor de doden, wordt meer en meer ondersteund door nieuw onderzoek. Zowel de stenen die gebruikt werden voor de bouw van Stonehenge, als de mensen die het monument bouwden, kwamen van heel verschillende regio’s uit Groot-Britannië. Dat kan erop wijzen dat Stonehenge niet alleen een religieuze, maar vooral een politieke betekenis had: een monument waar verschillende bevolkingsgroepen werden verenigd.

"Stonehenge, voorbij het mysterie" is de eerste grote overzichts-tentoonstelling over het onderzoek naar dit tot de verbeelding sprekende monument. Nog tot en met 21 april te zien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, daarna gaat de expo op wereldreis.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen