Tot 7 jaar cel gevorderd voor Antwerphooligans die supportersbussen Beerschot-Wilrijk aanvielen

22 hooligans van voetbalclub Antwerp staan terecht voor de aanval op drie supportersbussen van Beerschot-Wilrijk vorige zomer. Het openbaar ministerie vorderde voor de vier aanstokers celstraffen tot zeven jaar. Voor de overige beklaagden werden celstraffen van twee tot vijf jaar geëist, al dan niet met probatie-uitstel en gekoppeld aan bepaalde voorwaarden, zoals een nationaal stadionverbod. 

De supportersbussen waren in augustus vorig jaar op de terugweg van een uitwedstrijd in Lier. Aan boord zat niet de harde kern van Beerschot-Wilrijk, maar gezinnen met kinderen en oudere mensen. Toen de bussen stil stonden voor het rode licht op het Gemeenteplein in Mortsel, werden ze door een twintig- tot dertigtal in het zwart geklede personen aangevallen. Ze bekogelden de bussen met stenen, flessen en Bengaals vuur. 

De passagiers moesten om veiligheidsredenen uitstappen, waarna het tot een gevecht kwam. De Beerschot-Wilrijksupporters kregen de overhand en de hooligans sloegen op de vlucht. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de relschoppers verdwenen. Bij het gevecht vielen vier slachtoffers, die tien dagen tot anderhalve maand arbeidsongeschikt waren.

De beklaagden werden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, telefonie-onderzoek, politionele info en na een oproep tot getuigen. Tweeëntwintig amokmakers staan nu terecht. De aanstokers zouden de aanval op de supportersbussen gepland hebben, nadat één van hen het aan de stok had gekregen met enkele Beerschotsupporters.

Het gemak, de snelheid en de vanzelfsprekendheid waarmee dit zinloos geweld georganiseerd werd, is huiveringwekkend

Sylvie Van Baden - procureur

De dagen nadien hadden ze de harde kern van Antwerp gemobiliseerd om te gaan "wandelen", codetaal voor vechten. "Het gemak, de snelheid en de vanzelfsprekendheid waarmee dit zinloos geweld georganiseerd werd, is huiveringwekkend", zei procureur Sylvie Van Baden. 

Het parket eist voor de vier aanstokers celstraffen tot zeven jaar.  Voor de overige beklaagden werden celstraffen van twee tot vijf jaar geëist, al dan niet met probatie-uitstel en gekoppeld aan bepaalde voorwaarden, zoals een nationaal stadionverbod. 

Meest gelezen