Scheidsrechter Bart Vertenten wraakt onderzoeksrechter in voetbaldossier

Scheidsrechter Bart Vertenten wraakt de onderzoeksrechter in het dossier rond het voetbalschandaal, dat twee weken geleden losbarstte. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd uit goede bron. Zijn advocaat geeft voorlopig geen commentaar, maar trok vorige week de integriteit van de onderzoeksrechter wel al in twijfel.

Scheidsrechter Bart Vertenten wraakt de onderzoeksrechter die het onderzoek voert naar het voetbalschandaal, dat twee weken geleden losbarstte. 

Zijn advocaat geeft voorlopig geen commentaar, maar had vorige week wel bedenkingen bij het feit dat de onderzoeksrechter tot 17 maart ook in de licentiecommissie van de voetbalbond zat. "Ik laat het aan u over om te beoordelen of het normaal is dat het dossier onderzocht wordt door een onderzoeksrechter die lid is van de voetbalbond. Meneer Raskin is lid geweest van de licentiecommissie, en heeft nu een oordeel geveld over mijn cliënt. Ik vind dat het niet kan dat een onderzoeksrechter die een functie heeft bij de werkgever van mijn cliënt, nu een oordeel over hem velt.  Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de raadkamer gunstig zal oordelen en mijn cliënt zal vrijlaten. Meneer Vertenten heeft ook een onberispelijk verleden als nationale en internationale scheidsrechter", zei hij toen in "De wereld vandaag" op Radio 1

De Koninklijke Voetbalbond heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek en is op die manier betrokken in het dossier. Tegelijk is de KBVB werkgever van scheidsrechters Vertenten en Delferière. Dat de onderzoeksrechter een mandaat had bij de voetbalbond, als lid van de licentiecommissie zou mogelijk op belangenvermenging kunnen wijzen. 

Raskin had als lid van de commissie bovendien ook elke vorm van competitievervalsing moet melden, maar als onderzoeksrechter in het dossier moet hij zich natuurlijk houden aan het geheim van het onderzoek.

Wat nu?

Het kan nu twee kanten uit. Ofwel legt de onderzoeksrechter zich neer bij de wraking - daar heeft hij 48 uur bedenktijd toe - en neemt een andere onderzoeksrechter over, die zich dan in het dossier moet inwerken. Ofwel doet hij dat niet en zal het hof van beroep in Antwerpen een knoop moeten doorhakken. Daar hebben ze dan acht dagen de tijd om een beslissing te nemen, maar dan kan er wel nog cassatieberoep aangetekend worden. In dat geval kan de procedure toch één à anderhalve maand in beslag nemen.

"Het is zo dat de onderzoeksrechter nu een aantal dagen de tijd heeft om daarover na te denken. Ik neem aan dat hij de komende dagen zal vermijden om ingrijpende handelingen te stellen", zegt Jeroen Swijsen, woordvoerder van het parket Limburg, afdeling Hasselt.

Meest gelezen