Verkiezingsborden in Zuid-Tirol
AFP or licensors

Zuid-Tirol kiest voor minder Tirol en een rechtser Italië

Bij de regionale verkiezingen in de Italiaanse regio Zuid-Tirol, heeft de Zuid-Tiroolse volkspartij haar slechtste resultaat ooit gehaald. De Duitstalige rechtse oppositie, verwant met uiterst-rechts in Oostenrijk, verliest nog forser. Opvallend: de radicaal-rechtse Lega Nord is een van de grote winnaars. Zuid-Tirol heeft duidelijk andere zorgen dan toenadering tot Oostenrijk.

Zuid-Tirol is voor Italië wat Ostbelgien voor ons land is: een Duitstalig stuk dat de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog cadeau kregen in Versailles. Voor ons een stukje Duitsland, voor de Italianen de zuidrand van het Oostenrijkse Tirol. 

Een kleine eeuw later spreekt in de regio nog altijd een meerderheid Duits. De verwantschap met het "Tiroolse moederland" blijft dus groot. Maar ook het Italiaans is een officiële taal en een Reto-Romaanse taal die door amper 4 op de 10 Zuid-Tirolers gesproken wordt eveneens. 

De huidige Oostenrijkse regering, een coalitie van de conservatieve ÖVP en het radicaal-rechtse FPÖ, lijkt zich meer en meer om Zuid-Tirol te bekommeren. Zo steunde de FPÖ openlijk de campagne van haar zusterpartij in Zuid-Tirol. De Zuid-Tiroolse vrijheidspartij strijdt voor aansluiting bij Oostenrijk. Een van de beloftes vanuit Oostenrijk was een 'dubbelpaspoort' voor de Zuid-Tirolers: Oostenrijker en Italiaan. De Vrijheidspartij voerde er campagne mee.

Duidelijk is dat het de inwoners van Zuid-Tirol niet boeit, integendeel. De Vrijheidspartij verloor twee derde van haar stemmen. Daarmee lijkt de toenadering tot Oostenrijk verder af dan ooit. 

Salvini doet het wel

Een van de winnaars is heel duidelijke de rechts-radicale Lega, de regeringspartij van minster van Binnenlandse Zaken Salvini. Met bijna 12 procent van de stemmen wordt ze de derde partij en steekt vlot de Vrijheidspartij voorbij. Italiaans rechts haalt het dus van Oostenrijks rechts, zou je kunnen stellen.

Salvini zelf dook tijdens de campagne verschillende keren op in Zuid-Tirol. Hij is het gezicht van het antimigrantenbeleid dat de Italianen voeren sinds het aantreden van de nieuwe regering dit voorjaar. Electoraal lijkt het inzetten van Salvini duidelijk voordeel op te leveren. Of hoe de Zuid-Tiroler een strenge migratieaanpak belangrijker vindt: liever geen migranten uit het zuiden dan een open grens met het noorden. 

 

Meest gelezen