Gina Haspel
AP

Zaak-Khashoggi: Gina Haspel, grote baas van CIA, gaat in Turkije meer info verzamelen

Gina Haspel, de grote baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, is op weg naar Turkije. Ze gaat daar zelf meer informatie verzamelen over het onderzoek naar de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi die om het leven gebracht is in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul. 

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij geen genoegen neemt met de uitleg van het regime in Saudi-Arabië over de moord. Daarom stuurt hij nu de directeur van de CIA naar Turkije om persoonlijk details over het dossier te verzamelen. 

De Turkse president Erdogan belooft dat hij later vandaag meer details over het onderzoek naar de moord op Khashoggi zal bekendmaken tijdens een toespraak in het Turkse parlement. De Turkse politie beweerde eerder over opnames van de foltering en moord te beschikken. 

Amerikaanse minister van Financiën ontmoet Saudische kroonprins

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (foto onderaan) heeft intussen in de Saudische hoofdstad Riyad een ontmoeting gehad met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, en dit ondanks de internationale kritiek op het Saudische regime na de moord op journalist Jamal Khashoggi. 

Het Saudische staatspersagentschap SPA maakte melding van de ontmoeting tussen Mnuchin en Bin Salman aan de vooravond van een economisch forum, waarvoor al een pak deelnemers afgezegd hebben. Enkele dagen geleden liet de Amerikaanse minister van Financiën nog verstaan dat hij niet zou deelnemen aan het forum, wegens de zaak-Khashoggi.

Over de inhoud van de gesprekken, die achter gesloten deuren plaatsvonden, raakte niets bekend. Volgens het Saudische persagentschap hebben de twee "het belang van het strategische partnerschap tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten onderlijnd". De VS gaf geen commentaar.

Het economisch forum, Future Investment Initiative (FII), loopt tot donderdag. De bedoeling was om Saudi-Arabië aan te prijzen als interessante locatie om te investeren. Het land, dat nu nog sterk afhankelijk is van de olie-export, wil zijn economie diversifiëren. Maar door de moord op Khashoggi, en de onduidelijke rol die het regime daarbij speelde, zegden al heel wat hooggeplaatste deelnemers af.

Meest gelezen