Foto Artsen Zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen: "Ebola- epidemie in Congo is lang niet onder controle"

In de provincie Noord-Kivu, in het noordoosten van Congo, is de ebola-epidemie na twee maanden nog lang niet onder controle. "De epidemie lijkt zich zelfs verder te verspreiden, richting de stad Butembo waar 1 miljoen mensen wonen", dat meldt Artsen zonder Grenzen. Sinds afgelopen weekend zijn er 237 gevallen van ebola gemeld in de regio. 118 patiënten stierven aan de ziekte, 63 zijn genezen verklaard.

De hulporganisatie vindt het vooral zorgwekkend dat de ziekte zich aan het verspreiden is, zo breidt de epidemie zich uit naar onder andere Butembo, een stad waar ongeveer 1.000.000 mensen wonen, naar de Oegandese grens en naar het Albertmeer.

"Het is duidelijk dat de situatie niet onder controle is. Wat we in de stad Beni zien, is bijzonder verontrustend, met een toename van het aantal patiënten in de afgelopen twee weken", stelt Anja Wolz, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Volgens haar stonden sommige patiënten niet op de lijst van mensen die gevaar liepen, wat het veel moeilijker maakt om de keten van overdacht te achterhalen. "We hebben ook vastgesteld dat mensen thuis aan ebola sterven of te laat aankomen in het behandelcentrum, waarschijnlijk door een gebrek aan vertrouwen in de beschikbare respons op de epidemie", voegt Wolz nog toe. 

We hebben ook vastgesteld dat mensen thuis aan ebola sterven of te laat aankomen in het behandelcentrum

Artsen Zonder Grenzen
Foto Artsen Zonder Grenzen

Wolz geeft verder aan dat ook de aanhoudende conflicten in de regio het erg moeilijk maken om de epidemie onder controle te houden. Zo was er eind september een gewelddadig incident in Beni, waardoor de stad onder curatele werd geplaatst. Daardoor had de organisatie geen toegang tot mensen die in contact kwamen met ebolapatiënten en kon ze niet achterhalen of deze mensen ziek waren. Daarnaast zijn er zogenoemde "rode zones" gebieden die omwille van de onveiligheid niet toegankelijk zijn. 

Congo: "Tweede golf van de epidemie"

Zo’n tien dagen geleden waarschuwden de Congolese autoriteiten dat het land geconfronteerd werd met een "tweede golf" van de epidemie. "Het epicentrum, dat eerder in het dorp Mangina lag, ligt nu in Beni", zei de Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga. De stad Beni ligt slechts op zo'n 20 kilometer van de grootstad Butembo.

Momenteel zijn 16.202 mensen gevaccineerd. "De epidemie in Beni is een groot risico en de situatie blijft zorgwekkend", aldus de minister.

Foto Artsen Zonder Grenzen

Meest gelezen