foto: Philippe Verbelen

Belg ontdekt nieuw soort boszanger in Indonesië

Ornitholoog Philippe Verbelen van Greenpeace België heeft op het Indonesisch eiland Rote een nieuw soort boszanger ontdekt. Dat is een kleine, schuwe vogel die  in de kruinen van de bomen leeft en zich voedt met insecten. Jaarlijks worden maar een tiental nieuwe vogelsoorten ontdekt.

Het was een toeval toen ornitholoog Philippe Verbelen in 2009 een nieuw soort boszanger spotte. Hij was op zoek naar zeldzame uilen op het Indonesische eiland Rote toen hij problemen kreeg met zijn opnameapparatuur. Noodgedwongen bleef hij wachten op wisselstukken en zo kreeg hij uiteindelijk een boszanger te zien die verschilde van zijn soortgenoot op het buureiland Timor.

De Rote boszanger met opvallend gele borst, foto: Philippe Verbelen

Zo heeft de soort op Rote een opvallend gele borst en is zijn snavel ook langer dan de boszanger op Timor.

de Timorese boszanger, duidelijk minder opvallend, foto: Philippe Verbelen

Pas in 2014 keert Verbelen terug om meer foto’s te nemen. Hij contacteert de universiteit van Singapore en het Wetenschappelijk Instituut voor Biologie van Indonesië. Veldwerkers slagen erin om een exemplaar te vangen en een DNA-staal te nemen. Uit de analyse blijkt dat het exemplaar op Rote uniek is.  

De boszanger is familie van de tjiftjaf en de fitis. In Indonesië houdt hij zich op in het bladerdak van het oerwoud, waar hij van insecten leeft. Jaarlijks worden er 5 tot 10 nieuwe vogelsoorten ontdekt.

leefgebied van de boszanger, foto: Philippe Verbelen

Leefgebied verdwijnt

De tropische bossen van Indonesië hebben nog veel van hun geheimen niet prijsgegeven, meent Verbelen. Vorig jaar werd op Sumatra nog een nieuwe soort orang-oetan ontdekt. “Als je zulke beesten nog vindt, wat is er dan nog allemaal te vinden van kleine vogels, amfibieën en reptielen."

"Jammer genoeg verdwijnt er jaarlijks meer dan 1 miljoen hectare bos in Indonesië. De laatste 15 jaar schat men dat er 24 miljoen hectare bos is verdwenen. Dus dat is ontzettend veel in een gebied dat tot de meest soortenrijke ter wereld behoort. Dat is een regelrechte ecologische ramp.”

De laatste 15 jaar schat men dat er 24 miljoen hectare bos is verdwenen in Indonesië. Dat is een regelrechte ecologische ramp.

Philippe Verbelen, Greenpeace

Meest gelezen