Videospeler inladen...

Groen-burgemeester Stassen aan de deur gezet in Kruibeke: "Dit is geen politiek. Dit is verraad en wraak"

In Kruibeke wordt huidig burgemeester Jos Stassen naar de oppositiebanken verwezen. CD&V en N-VA vormen er onverwacht een coalitie en zetten de grote winnaar van de verkiezingen, SamenVoorKruibeke van Stassen, zo aan de deur. "Er komen twee woorden in mij op: verraad en wraak", zegt aftredend burgemeester Stassen. 

Een onverwachte wending in Kruibeke. Bij de verkiezingen van 14 oktober had SamenVoorKruibeke van huidig burgemeester Jos Stassen fors gewonnen. Met een resultaat van 34,4 procent wipte het nog over N-VA en CD&V. De lokale partij D.E.N.E.R.T. van ex-burgemeester Antoine Denert werd met 24 procent de tweede grootste. Het zag er dan ook naar uit dat het bestuur van SamenVoorKruibeke en CD&V zou verdergaan, maar onverwacht vormen CD&V en N-VA samen een nieuwe coalitie.

Aftredend burgemeester Jos Stassen is zwaar teleurgesteld: "Er komen twee woorden in mij op: verraad en wraak", zegt hij. Volgens Stassen waren er al duidelijke afspraken gemaakt met CD&V. "We hebben drie gesprekken gehad. Vorige maandag zijn we uit elkaar gegaan met de afspraak dat enkel wij zouden voortpraten. Donderdag hadden we een gesprek met de lijsttrekker, en zaterdag hebben ze nog beloofd dat zij het project zouden verdedigen." Stassen is daar niet over te spreken. "Dit is bijna Bijbels. Drie keer heeft de haan gekraaid, en hij wordt verraden."

Dit is bijna Bijbels. Drie keer heeft de haan gekraaid, en hij wordt verraden

Jos Stassen, ontslagnemend burgemeester van Kruibeke (Groen)

"Ik zie niet in waar het verraad zit", zegt Filip Vercauteren, lijsttrekker voor CD&V in Kruibeke. "We hebben een nota besproken met SamenVoorKruibeke. Maar zaterdagnamiddag hebben we ook een voorstel gekregen van N-VA. Een grote meerderheid van het bestuur heeft dan beslist om te besturen met N-VA", zegt Vercauteren. 

D.E.N.E.R.T.

Om de coalitie tussen CD&V en N-VA mogelijk te maken, stappen vijf verkozenen van de lijst D.E.N.E.R.T van ex-burgemeester Antoine Denert als onafhankelijken in het bestuur. Denert zet daarvoor zelfs een stap achteruit. "Meneer Denert wou maar één ding: mijn scalp", reageert Stassen. "SamenVoorKruibeke moest eruit. Hij moest daarvoor het meest waanzinnige doen. Gewoon omdat hij mij opzij wou."

Stassen is erg aangedaan, maar maakt zich ook zorgen over het bestuur van de volgende zes jaar. "Dit zou in een film een ongeloofwaardig scenario zijn. Ik geraak er wel bovenop. Maar voor de mensen van Kruibeke is dit een drama. Ik hoop van ganser harte dat de gemeente dit te boven komt", zegt hij. "Ik denk dat een aantal mensen niet meer in de spiegel kunnen kijken", besluit de burgemeester. 

De komende zes jaar zullen N-VA en CD&V het burgemeestersschap onder elkaar verdelen. De eerste vier jaar wordt Dimitri Van Laere (N-VA) burgemeester van Kruibeke. De laatste twee jaar krijgt Filip Vercauteren van CD&V de sjerp. 

Bekijk hieronder de uitslagen van de verkiezingen in Kruibeke: 

Meest gelezen