Einde van een stuk geschiedenis: Chocolade Jacques in Eupen wordt gesloten

De Vlaamse groep Baronie sluit de fabriek van Chocolade Jacques in Eupen. Dat heeft de eigenaar op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. De chocoladefabriek moet in mei de deuren sluiten. 70 banen zijn bedreigd. 

De fabriek van Jacques in Eupen was sinds 2011 weer in Belgische handen. De groep Baronie kocht Jacques toen van Barry Callebaut. Maar ook Baronie kon van Eupen geen succesverhaal maken.  

De fabriek in Eupen was al sinds 2011 verlieslatend.  Investeringen hebben daar niets aan kunnen verhelpen

directie groep Baronie

Baronie moest onlangs nog een fabriek sluiten in Nederland.  En ook voor de vestiging in Eupen is er volgens de directie dus geen hoop meer.  Al denken de vakbonden dat misschien toch nog een overnemer kan worden gevonden. Voor de regio is het in elk geval een zware slag.  70 mensen, vaak koppels, dreigen hun baan kwijt te spelen. 

de allereerste chocoladereep ooit?

Met de fabriek in Eupen dreigt een mooi stuk Belgische chocoladegeschiedenis teloor te gaan.  Antoine Jacques deponeerde in 1936 een octrooi voor... een chocoladereep. Het bedrijf beroept zich erop de eerste reep ooit te hebben bedacht.

Jacques begon zijn productie al in de 19e eeuw in Verviers, maar het hoogtepunt kwam er halfweg de vorige eeuw in Eupen. Er werkten wel 250 mensen.  En voor de nostalgici: voor kinderen in de jaren '60 was het verzamelen van "Jacques-prentjes" populairder dan de Panini's van vandaag.  

Meest gelezen