De Croo pleit opnieuw voor wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) roept nogmaals op tot een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, naar aanleiding van de dood van Saudisch journalist Jamal Khashoggi. “Merkel heeft het voortouw genomen en de wapenexport vanuit Duitsland opgeschort, het zou goed zijn moest België dit als eerste land volgen”, zegt De Croo in "De ochtend" op Radio 1.  

België levert nog steeds wapens aan Saudi-Arabië. Voor FN Herstal in Wallonië is het een van hun belangrijkste klanten. Nu blijkt dat Saudisch journalist Jamal Khashoggi omkwam tijdens een gevecht in het Saudisch consulaat in Istanbul, staan die wapenleveringen opnieuw op de politieke agenda. Waals minister president Willy Borsus (MR) sluit een wapenembargo niet uit, maar is voorstander van gezamenlijke actie op Europees niveau. Hij wacht dus op een Europese beslissing.

Ook minister De Croo is voorstander van een Europees antwoord. “Gezamenlijke actie is natuurlijk beter. Dat hebben we in het verleden ook gedaan ten opzichte van Zuid-Soedan waar toen ook gruwelijkheden werden gepleegd. Toen is er een Europees akkoord gekomen”, zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Toch mogen we ons niet “verstoppen achter Europa”, voegt hij meteen toe. De Croo benadrukt dat het sluiten van Europees akkoord niet simpel zal zijn. Daarom pleit hij voor een wapenembargo vanuit België. “Merkel heeft het voortouw genomen en de wapenexport vanuit Duitsland opgeschort, het zou goed zijn moest België als eerste land dit volgen.” 

Het humanitaire primeert op het economische

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking (Open VLD)

Financiële en economische argumenten maken het moeilijker om een Europees akkoord te bereiken. Maar volgens Alexander De Croo “primeert het humanitaire op het economische”.

“Wat er vandaag gebeurd is met die journalist in Turkije is gruwelijk. Maar er sterven al jaren dagelijks 60 mensen in Jemen door een oorlog die aangestuurd wordt door Saudi-Arabië,” zegt de minister van Ontwikkelingssamenwerking. “Je kan niet dweilen met de kraan open. Langs een kant investeert België massaal in humanitaire hulp voor Jemen. Langs de andere kant verkiest men in Wallonië om wapens te blijven verkopen en geld te verdienen op die oorlog”, aldus De Croo. “We moeten zorgen dat we niet het rioolpuntje worden van Europa op gebied van moreel gezag. Ik vind dit onaanvaardbaar.”

De gewesten zijn bevoegd voor de licenties om wapens uit te voeren. De beslissing ligt dus bij het Waalse Gewest. De Croo hoopt dat de Waalse regering inziet dat “morele overwegingen belangrijker zijn dan economische of financiële argumenten.”

Meest gelezen