Douaniers op luchthaven van Zaventem stoppen voorlopig met stiptheidsacties

Overleg tussen vakbonden en de douaneleiding heeft een voorlopig akkoord opgeleverd. Tegen half november worden 35 extra doauniers aangeworven, waarvan 25 om effectief controles uit te voeren. Daarmee moet het personeelstekort op de luchthaven van Zaventem op korte termijn opgevangen worden. 

Vorige week voerden de douaniers op Zaventem stiptheidsacties om het gebrek aan personeel aan te klagen. "We kunnen onze job nauwelijks uitvoeren, bagage wordt zelden nog gecontroleerd", zo klonk het toen. De stipheidsacties, waarbij wel effectief bagagecontrole werd gedaan zorgde voor lange wachtrijen bij de passagiers die landden op de luchthaven. Maar de controles leverden ook resultaten op. Zo werd meteen smokkelwaar onderschept en dat levert de overheid ook geld op.

In alle geval, tijdens het overleg tussen de administratie van het ministerie van financiën en de vakbonden van de douaniers werd na enkele uren onderhandelen al een akkoord bereikt. Tegen 15 november komen er 35 extra douaniers bij. 25 van hen kunnen na een opleiding ingezet worden bij de controles, verdeeld over passagiers en vracht. Afgesproken is wel dat prioriteit gaat naar passagierscontroles. Of die extra mankracht voldoende zal zijn, wordt geëvalueerd van zodra de nieuwe douaniers operationeel zijn.

Het zwaard van Damocles blijft natuurlijk de Brexit. Hoe dan ook zullen dan nog heel wat nieuwe douaniers moeten aangeworven worden. Als Europa een akkoord bereikt met het Verenigd Kortrijk is er sprake van 141 extra personeelsleden, als er geen akkoord komt en de grenzen gaan helemaal dicht loopt dat aantal op tot zo'n 300. Trouwens, een aantal van douaniers, die nu worden aangeworven, zal die Brexit ook al moeten voorbereiden.

Meest gelezen