Videospeler inladen...

Primeur in geschiedenis van EU: Commissie wijst Italiaanse begroting af

Het is een primeur in de geschiedenis van de Europese Unie: de begroting die de regering-Conte had ingediend, heeft van de Europese Commissie een onvoldoende gekregen en is afgewezen. Italië krijgt drie weken de tijd om de begroting grondig te herschrijven. 

De confrontatie zat er aan te komen. De Italiaanse regering van de radicaal-rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging diende voor 2019 een begroting in met een te voorzien tekort van 2,4 procent. Dat is veel hoger dan wat de vorige sociaaldemocratische regering-Gentiloni had vooropgesteld, namelijk 0,8 procent. Gezien de opmerkelijk hoge schuldgraad van Italië leek dat van meet af aan een riskante beslissing. 

Rome torst een schuld met zich mee van 131 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product. Na Griekenland is dat de hoogste schuldgraad in de EU. Het is meer dan het dubbele van wat de Europese regels vooropstellen (60 procent). Volgens de Europese Commissie moet het tekort absoluut beperkt blijven om die schuldenberg niet nog meer te laten groeien. Daarom vraagt ze de Italianen hun huiswerk opnieuw te maken. "We hebben geen alternatief", zei de vicepresident van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis.

Valdis Dombrovskis, vicepresident Europese Commissie

Geen plan B

Het is nu afwachten wat het antwoord van Rome zal zijn. Premier Conte had eerder al verklaard dat de regering "geen plan B" had. Maar als Italië het been stijf houdt, kan de Commissie in principe een procedure opstarten die uiteindelijk tot financiële sancties kan leiden.

Alles heeft te maken met de verkiezingsbeloften die de twee regerende partijen in Italië hadden gedaan aan hun achterban. De Vijfsterrenbeweging wil de armste inkomensgroepen een hogere minimale uitkering garanderen, de Lega wil een vroegere pensioenhervorming terugschroeven zodat Italianen weer sneller met pensioen kunnen gaan. Beide maatregelen zouden volgens de regering een impuls kunnen geven aan de economie, maar volgens de Europese Commissie zullen ze de overheid vooral handenvol geld kosten. 

Matteo Salvini, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken

Salvini plooit niet

Vicepremier Matteo Salvini, de topman van de regeringspartij Lega, lijkt niet van plan om te plooien. In de Roemeense hoofdstad Boekarest klonk hij strijdbaar. "We zullen geen enkele euro schrappen uit de begroting. Ik ben persoonlijk beschikbaar om zelfs morgen al aan de voorzitter van de Europese Commissie te gaan uitleggen hoe de Italiaanse economie zal groeien dankzij dit plan. Maar niemand zal er één enkele euro van weghalen."

Daarmee lijkt de toon gezet voor een regelrechte krachtmeting tussen Brussel en Rome. Toch is er volgens de topman van het Europese reddingsfonds EFSF geen reden voor paniek. "Italië is niet het volgende Griekenland", zei hij.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal 7".

Videospeler inladen...

Meest gelezen