Videospeler inladen...

Gesprekken tussen Stadslijst en CD&V afgesprongen in Mechelen: Somers gaat alleen besturen

In Mechelen zijn de gesprekken tussen de Stadslijst van burgemeester Bart Somers en CD&V afgesprongen. De VLD-Groen-m+-lijst van Somers had sowieso een meerderheid en gaat nu alleen besturen. "Het is de beste garantie om ons positief project verder te verwezenlijken", zegt Somers. Ex-coalitiepartner CD&V reageert teleurgesteld.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen kwam de VLD-Groen-m+-lijst van burgemeester Bart Somers als grote winnaar uit de stembus. De lijst ging van 16 naar 25 zetels en had daarmee de meerderheid van de 43 te verdelen zetels.

Toch zei Somers na de verkiezingen dat hij verder met CD&V wilde besturen, de partij met wie hij de afgelopen 6 jaar een meerderheid vormde.  De gesprekken werden aangeknoopt.

Maar nu komen beide partijen met de mededeling dat de Stadslijst van Somers besloten heeft om alleen te besturen. "Na lang wikken en wegen hebben we deze beslissing genomen", legt Somers uit. "Het mandaat dat de kiezer ons gaf, is dusdanig groot dat we op eigen kracht ons project willen verwezenlijken."

"Beter alleen"

"We zijn vereerd, enthousiast en erg gemotiveerd door dat mandaat, we dragen een grote verantwoordelijkheid. Wij zijn ervan overtuigd dat we beter alleen verder gaan om een coherent, duidelijk beleid te voeren", motiveert Somers de beslissing.

"Dit is de beste manier om het beste uit Mechelen te halen", vult Kristof Calvo (Groen) aan. "We hebben respect voor de collega's van CD&V maar onze beslissing is oprecht en weloverwogen. We gaan ons project natuurlijk niet alleen uitvoeren, maar met veel mensen samenwerken. Het bestuursakkoord is nog lang niet rond, we gaan de komende weken goed de tijd nemen om alles uit te werken en te bepalen wie welk mandaat zal opnemen."

"Erg geschrokken"

CD&V, waar Somers de afgelopen 6 jaar mee bestuurd heeft, reageert teleurgesteld. “Wij hadden gehoopt om het positieve beleid van de voorbije jaren verder te voeren", zegt  uittredend CD&V-schepen Stefaan Deleus.

Waar zijn de gesprekken dan op vastgelopen? “We zijn erg geschrokken van de zaken die ze op tafel legden en vooral hoe ze deze aan de Mechelaar wil opdringen", laat CD&V-lijsttrekker Wim Soons weten. 

"Zo wil de Stadslijst net als wij sterk investeren in fietsbeleid. Tot onze verbazing wil de Stadslijst ook een sterk antiwagenbeleid voeren zonder onmiddellijke alternatieven te bieden: concreet willen ze heel wat parkeerplaatsen schrappen zonder tegelijkertijd alternatieven te bieden."

We zijn erg geschrokken van de zaken die ze op tafel legden en vooral hoe ze deze aan de Mechelaar wil opdringen.

CD&V-lijsttrekker Wim Soons

"Men wil de bewonerskaart betalend maken, betalend parkeren uitbreiden naar de wijken, alle parkeerprijzen optrekken en wagenbezit sterk ontmoedigen, en op vele plaatsen straten ‘knippen’ zonder overleg in de buurt.  Allemaal zaken die tijdens de campagne niet aan bod kwamen."

De CD&V-fractie is nu veroordeeld tot 6 jaar oppositie, en wil dat naar eigen zeggen "op een constructieve en positieve manier doen, maar luid en duidelijk op het moment dat men bij de Stadslijst alle redelijkheid verliest en geen rekening houdt met de 52 procent van de Mechelaars die niet voor hen hebben gestemd.”

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen