Haute-dogrestaurantketen Würst is failliet: "Een BV zijn is niet voldoende om zoiets te doen lukken"

Würst, de keten waar je zogenoemde haute dogs kon verorberen, is failliet verklaard. Dat heeft de Leuvense rechtbank van koophandel bevestigd aan VRT NWS. De keten met drie vestigingen was het geesteskind van tv-kok Jeroen Meus, die er sinds vorig jaar geen aandelen meer in had. Maar hoe kon deze keten over de kop gaan? 

Gisteren gonsden al geruchten dat Würst in zwaar weer zat. De vestigingen in Leuven, Gent en Antwerpen bleven toen al dicht.  Vandaag zijn ze niet meer opengegaan omdat de keten failliet is verklaard.

Würst werd drie jaar geleden opgericht door de populaire tv-kok Jeroen Meus. Eerst werd een goed draaiende vestiging in Leuven geopend. Vorig jaar kwamen daar vestigingen in Gent en Antwerpen bij, maar die bleken verlieslatend te zijn.

Pogingen om vers kapitaal op te halen mislukten en sinds eind vorig jaar maakte Meus geen deel meer uit van het management van Würst. De tv-kok had ook zijn aandelen al van de hand gedaan en trad alleen nog op als consultant.

BV-schap

Dat laatste is volgens Bruno Vanspauwen, culinair rescensent bij De Standaard, de doodsteek geweest.  Vanspauwen geeft in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" toe dat hij het faillissement ook niet had zien aankomen. 

Hoe is het dan fout kunnen lopen? "Het is een duidelijk signaal dat het BV-schap niet voldoende is om zoiets te doen lukken." Volgens Vanspauwen moeten bekende Vlamingen die zich in een horeca-avontuur storten, daar hun voltijdse job van maken.  "Jeroen Meus had zoveel dingen om handen terwijl je zo'n keten echt niet vanop afstand kan runnen. Je moet er dagelijks mee bezig zijn."  

Jeroen Meus had zoveel dingen om handen terwijl je zo'n keten echt niet vanop afstand kan runnen. 

Quid Sergio Herman?

Wacht de Frites Ateliers van topchef Sergio Herman dan hetzelfde lot? Dat denkt Vanspauwen niet. "Voor hem is het een voltijdse job. Sergio Herman is nog heel vaak in zijn restaurants aanwezig. Hij draait ook soms nog mee in de keuken." Volgens Vanspauwen is dit cruciaal om het contact met de medewerkers én de klanten te houden. 

"De medewerkers verwachten duidelijke instructies, motivering en bijsturing. De chef kan op zijn beurt ook nog veel leren van zijn mensen die dagelijks de klanten bedienen."

Vers kapitaal

Naast de afwezigheid van de chef ziet Vanspauwen nog een mogelijk oorzaak van het faillissement van Würst. De keten opende op korte tijd twee nieuwe vestigingen, "maar dat vereist voldoende kapitaal. Het vreet cash. Daarom gaan heel wat ketens na verloop van tijd op zoek naar vers kapitaal." 

Aan het concept van Würst lag het volgens recensent Vanspauwen alleszins niet. "Ik geloof nog altijd dat de haute dog - die eerst in de VS en Groot-Brittannië is doorgebroken - een succes kan zijn. "

De haute dog voldoet aan alle gastronomische voorwaarden die zo'n snelle hap moet hebben.

"Het voldoet aan alle gastronomische voorwaarden die zo'n snelle hap moet hebben: het is herkenbaar, goedkoop, snel en gemakkelijk te bestellen en te eten, en kan aangeboden worden in verschillende varianten."

Ook aan de locaties lag het volgens Vanspauwen niet, "want die waren redelijk centraal gelegen". Het lag volgens hem dus aan de dagelijkse opvolging en het gebrek aan vers kapitaal.

Beluister het gesprek met Bruno Vanspauwen uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen