Primeur: overheid en privébedrijven in de veiligheidssector organiseren samen een jobbeurs

Eind december komt er voor het eerst een jobbeurs georganiseerd door de hele veiligheidssector samen. Het is een initiatief van de FOD Binnenlandse Zaken, waar de politie onder valt, en Vias Insitute. Zowel overheidsdiensten als privébedrijven willen via de beurs "Niveau S" nieuw personeel aantrekken. In de veiligheidssector zijn er duizenden vacatures die moeilijk ingevuld raken.

De verschillende openbare veiligheidsdiensten in ons land vinden niet makkelijk personeel. Aanwervingsprocedures bij Defensie of de politie bijvoorbeeld duren een tijdje, waardoor heel wat geschikte kandidaten in de loop van dat proces afhaken of weggekaapt worden door andere sectoren. De veiligheidssector komt nu met een eigen initiatief om  sneller en efficiënter geschikt personeel te vinden: "Niveau S", waarbij die S verwijst naar "Security, Safety en Society".

En dat is nodig volgens de initiatiefnemers, want enkel bij de politie zijn er momenteel ruim 4.000 vacatures. Defensie zoekt meer dan 2.000 nieuwe mensen. Ook bij de FOD Binnenlandse Zaken (155 vacatures), OCAD, dat het terreurdreigingsniveau in ons land monitort zijn extra mensen nodig. En private beveiligingsbedrijven en IT-bedrijven zoeken ook nieuw personeel op de "Niveau S"-beurs, die op 19 en 20 december wordt georganiseerd in Brussel. Iedereen die geïnteresseerd is in de veiligheidssector is welkom, je moet je enkel vooraf registreren.

Sollicitanten kunnen tegelijk bij heel uiteenlopende werkgevers terecht, die op zoek zijn naar allerlei profielen. De organisatie benadrukt dat het de bedoeling is om kandidaten sneller dan normaal een jobaanbieding te doen. "De aanwezige organisaties zoeken zowel hoogopgeleiden als laagopgeleiden, bewakingsagenten en kantoorpersoneel. Elk profiel dat je je kan voorstellen", zegt Maarten Swinnen van Vias Institute. "De veiligheidssector heeft niet het meest sexy imago, en dat bemoeilijkt vaak de aanwerving van nieuwe mensen, naast de lange rekruteringsprocedure."

"Niveau S" wordt geen klassieke jobbeurs met tal infofolders. Bedoeling is vooral om geïnteresseerden al doende te laten ervaren wat bepaalde veiligheidsjobs inhouden. En "Niveau S" is ook meer dan een jobbeurs alleen. "We organiserren ook een beurs rond innovatie in de sector, en er komt ook een congres met experten uit het domein. Maar wanneer je vernieuwing wil doorvoeren dan heb je ook de juiste mensen nodig om met gelijke wapens te strijden tegen criminelen", aldus Swinnen.

Meest gelezen