Videospeler inladen...

Digitale energiemeter komt er pas vanaf volgende zomer

De uitrol van de digitale energiemeter wordt met een half jaar uitgesteld. Dat heeft Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) laten weten. De firma die de aanbesteding in de wacht kon slepen, kan niet op tijd leveren. De SP.A wil intussen dat de digitale energiemeter niet verplicht wordt.

Vanaf 1 januari zouden in de Vlaamse kelders digitale energiemeters worden geïnstalleerd. Dat was althans de bedoeling. Maar de meters geraken niet op tijd klaar, zo laat de Vlaamse minister van Energie weten.  "We stellen de plaatsing noodgedwongen met een half jaar uit", zegt Tommelein. "De aanbesteding is nochtans op tijd gebeurd."

De aanbesteding voor de nieuwe meters was uitgeschreven door Fluvius. Dat is het nieuwe netbedrijf dat actief is in alle Vlaamse gemeenten, maar Fluvius levert de meters zelf niet. De aanbesteding is binnengehaald door IBM België en het Franse Sagemcom.  Het zijn dus die bedrijven die de meters niet tijdig kunnen leveren. Minister Tommelein hoopt dat het vanaf 1 juli 2019 wél vlot zal verlopen. Hij suggereert bovendien dat Fluvius een schadevergoeding moet eisen van de leverancier.  

We stellen de plaatsing noodgedwongen een half jaar uit. De aanbesteding is nochtans op tijd gebeurd.

Vlaams minister van Energie Tommelein

Ook uitstel voor wie zonnepanelen heeft

De nieuwe meters zouden eerst worden geplaatst in nieuwbouw en bij zogenaamde "prioritaire groepen", zoals nieuwe eigenaars of mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd.  Die laatste groep is nu niet prioritair meer. Wie zonnepanelen op zijn dak heeft zal dus nog lang moeten wachten op zijn digitale meter. Dat laatste hoeft voor de eigenaars geen probleem te zijn. Digitale meters kunnen namelijk niet terugdraaien, zoals de klassieke meters dat wel doen.   

Minister Tommelein had altijd al laten verstaan dat mensen die zonnepanelen hebben zeker mogen zijn van hun rendement gedurende 15 jaar. Hoe dat dan moest met die terugdraaiende meters wist eigenlijk niemand. De Vlaamse energieregulator VREG heeft alvast voorgesteld om de terugdraaiende meters te behouden tot minstens eind 2019. Er is dus wat tijd gekocht om voor de zonnepanelen uit te maken hoe het verder moet.  

SP.A: "Digitale energiemeter niet verplichten"

"Wij vroegen al maandenlang om uitstel en krijgen nu gelijk", zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) aan Belga. Hij wil dat het extra half jaar wordt gebruikt om duidelijkheid te geven over de exacte kostprijs van de digitale meter in de stroomfactuur. Hij wil ook dat de meter niet-verplicht wordt ingevoerd. "Vlamingen moeten zelf kiezen of ze er voordeel uit halen of niet", zegt hij.

"Intussen is duidelijk dat de eigenaars van zonnepanelen toch zullen lijden onder de invoering van de digitale meter. Daarnaast is ook duidelijk dat de overhaaste beslissingen van de minister ervoor zullen zorgen dat de stroomfactuur naar boven zal gaan", besluit hij.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal 7".

Videospeler inladen...

Meest gelezen