"Een stem op N-VA, Groen er gratis bij"? N-VA bestuurt minst vaak met Groen

“Met een stem op de N-VA krijg je Groen er gratis bij. Eén kopen, één gratis.” Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken trok in “De Zevende Dag” van leer tegen de N-VA. De partij van voorzitter Bart De Wever zou volgens Van Grieken te vaak met Groen samenwerken. Helemaal terecht is die uithaal niet, want uit de voorlopige cijfers (op basis van 261 geconfirmeerde gemeentecoalities) blijkt niet dat N-VA opvallend vaak met Groen in lokale coalities stapt.

“We kunnen zo toch niet verder tegen links. Ik word zo moe van die oorlog elke dag.” Het pleidooi voor nationale verzoening van De Wever voor de camera’s van Paul Jambers zorgde op de linkerhelft van het politieke spectrum voor heel wat wantrouwige reacties. Hans Bonte (SP.A) noemde De Wever in “De Zevende Dag” een “slechte acteur” en Elke Decruynaere (Groen) noemde de verzoeningspoging van de Antwerpse burgemeester op Twitter “een strategie die als golfbreker voor de groene golf moet dienen”.

Ook Van Grieken bestempelde De Wevers optreden in “De Zevende Dag” als een “showke voor de camera’s”. Volgens hem zijn coalities tussen N-VA en politiek links reeds langer alomtegenwoordig. “Theo Francken mag toeterend de rechterflank afdekken, maar eigenlijk werkt de N-VA al heel goed samen met Groen”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.

(lees verder onder tweet)

N-VA en links

Dat N-VA-kiezers er gratis Groen bij krijgen, blijkt alvast niet helemaal te kloppen. Van alle nationale partijen waarmee N-VA op lokaal vlak voorlopig coalities sloot, komt Groen het minst vaak als coalitiepartner uit de bus. Slechts in 16 procent van de gemeenten waar N-VA meebestuurt, neemt ook Groen deel aan het beleid. Met SP.A is dat in één op vijf van de gemeenten het geval. In ongeveer 28 procent van de gevallen bestuurt N-VA samen met SP.A en/of Groen.

Het beeld is verschillend per provincie. In Antwerpen (14%) is N-VA het minst vaak geneigd om samen te besturen met een linkse nationale partij en ook in Oost-Vlaanderen (23%) komt het niet zo vaak voor. In West-Vlaanderen (40%), Limburg (43%) en Vlaams-Brabant (45%) stapt de partij dan weer veel makkelijker in een coalitie met SP.A en/of Groen.

Ter vergelijking, met CD&V bestuurt N-VA over heel Vlaanderen in meer dan de helft van de gevallen samen, terwijl Open VLD betrokken is in 38% van de gemeentebesturen waar N-VA in zit.

(lees verder onder de grafiek)

Omgekeerde richting

Als we de cijfers vanuit het standpunt van Groen bekijken, kan wel een andere opvallende conclusie worden getrokken. Wie de voorbije verkiezingen Groen in het bestuur stemde, kreeg er in 44 procent van de gevallen ook N-VA bij. De groenen stapten sinds de verkiezingen heel wat vaker in een coalitie met N-VA dan met Open VLD (27%). 

Bij het interpreteren van de cijfers moet wel worden rekening gehouden met het aantal deelnames aan besturen van elke partij. Het is bijvoorbeeld logisch dat er relatief gezien meer coalities zijn met CD&V, aangezien de christendemocraten over het algemeen ook in veel meer gemeentebesturen zitten dan andere partijen.

Meest gelezen