"Nog nooit zoveel pollen in de lucht als dit jaar"

Het pollenseizoen 2018 is een echt recordjaar geworden. AirAllergy.be, dat de pollenconcentraties in ons land opvolgt, heeft voor de berk een stuifmeelpiek van 2892 korrels per kubieke meter geteld, het vorige record stond op 2100 korrels per kubieke meter. Dat komt door de weersomstandigheden, in april was het warm en droog en dat is gunstig voor de productie en de verspreiding van pollen. Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: de volgende jaren zullen er steeds meer pollen in de lucht zitten. 

Wie allergisch is voor pollen, is niet altijd blij met de lente. Jeukende en tranende ogen, een lopende neus, nies- en hoestbuien, benauwdheid - je kan het allemaal krijgen van de pollen van bepaalde bomen en grassen. Vooral berk, hazelaar en els zijn kwalijk. Eik is minder erg, maar ook die pollen kenden het afgelopen seizoen een piek. Er werden 1084 korrels per kubieke meter gemeten, het vorige record voor eikenstuifmeelkorrels bedroeg 560 korrels per kubieke meter.

AirAllergy.be

De pollen worden geteld in de verschillende stations van AirAllergy.be, het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk van Sciensano. Het net verschaft informatie over aanwezigheid van allergenen in de lucht aan artsen, farmaceutische firma's en allergielijders.

Het netwerk volgt de pollenconcentraties op van januari tot september.  Voor de schimmelsporen gebeuren de tellingen tot november. 

Warm en droog, daar houden pollen van

"In april was het al erg warm", zegt allergie-expert Marijke Hendrickx. "De productie van pollen lag dus erg hoog. Het was ook droog, wat dan weer de verspreiding van pollen ten goede komt. Wanneer het regent, vallen de pollen neer en komen ze minder in de lucht terecht.

Die periode is bovendien voorafgegaan door vorst in maart. Dat heeft het pollenseizoen vertraagd en dan is er in april een ware explosie geweest toen de temperaturen plots steil de hoogte in gingen. "

Al meer dan 30 jaar metingen

Het verschil met vorig seizoen is groot, kijken we bijvoorbeeld naar de berkenpollen. Dit jaar lag de piek op bijna 3000 pollen per kubieke meter terwijl die vorig jaar onder de 1000 lag, een uitzonderlijke stijging.  Het Belgische Surveillancenetwerk doet al 34 jaar metingen, en de toename is niet elk seizoen zo spectaculair, maar toch mogen we van een stijgende trend spreken, zegt Marijke Hendrickx. 

En het is nog niet gedaan

De trend die we waarnemen is een gevolg van de veranderende klimatologische omstandigheden, de opwarming van de aarde. Hendrickx: "We vermoedden dat al, maar studies van onder meer het KMI bevestigen dat de stijging van de pollenconcentraties verband houdt met allerlei weersfactoren. We mogen dus ook de volgende jaren een toename verwachten. "

Koolstofdioxide kan een boom veranderen

Dat het klimaat opwarmt - en dat er dus meer pollen in de lucht zitten - is een gevolg van de grotere aanwezigheid van CO2 in de atmosfeer. Maar koolstofdioxide heeft nog andere nadelen: het gas verandert de fysiologie van een boom en zorgt ervoor dat die meer pollen gaat produceren. 

Minder graspollen

In tegenstelling tot de verhoogde waarneming van boompollen zijn er minder graspollen geteld. Hendrickx: " Het is niet helemaal duidelijk wat daar de oorzaak van is, maar het heeft wellicht te maken met de kleinere grasoppervlakte in ons land."

Laat je testen op allergie!

Hendrickx grijpt de pollenpieken graag aan om te wijzen op het belang van een juiste diagnose. "We zullen meer en meer te maken krijgen met allergieën. Ze bestaan in verschillende gradaties en vormen, voor elk type bestaat een aangepaste medicatie of behandeling. 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst vijfenveertig procent van de allergielijders in Europa verkeerd is gediagnosticeerd, ze krijgen dus niet de juiste behandeling. Sommige allergiesymptomen lijken op verkoudheid, maar je kan je vergissen. Het is geen overbodige luxe om je te laten onderzoeken door een allergoloog of de huisarts, die precies kan zeggen wat er aan de hand is. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen