Videospeler inladen...

Onderzoeksrechter zet géén stap opzij in voetbaldossier na wrakingsverzoek van scheidsrechter Vertenten

Onderzoeksrechter Joris Raskin zet zelf geen stap opzij in het voetbaldossier na het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten. Het Antwerpse hof van beroep zal dus moeten beslissen of hij onderzoeksrechter in het dossier kan blijven of niet.

Gisteren wraakte scheidsrechter Bart Vertenten onderzoeksrechter Joris Raskin, die het onderzoek leidt naar het voetbalschandaal wegens mogelijke belangenvermenging. Zijn advocaat trok vorige week al de integriteit van Raskin in twijfel, omdat die tot 17 maart ook in de licentiecommissie van de voetbalbond zat. "Ik vind dat het niet kan dat een onderzoeksrechter die een functie heeft bij de werkgever van mijn cliënt, nu een oordeel over hem velt", zei advocaat Hans Rieder toen.

De onderzoeksrechter had twee opties. Of hij zou zich neerleggen bij de wraking en zich laten vervangen door een andere onderzoeksrechter. Of hij deed dat niet en dan zou het Antwerpse hof van beroep zich moeten buigen over de zaak. Het is dat laatste geworden: Raskin zet zelf geen stap opzij en dus zal het hof de knoop moeten doorhakken. Daar hebben ze acht dagen de tijd om een beslissing te nemen, maar dan kan er wel nog cassatieberoep aangetekend worden. In totaal kan de procedure in dat geval toch één à anderhalve maand in beslag nemen.

Volgens Jeroen Swijsen van het parket Limburg zal dit weinig gevolgen hebben voor het dossier zelf. "In principe heeft dit geen gevolgen voor het dossier zelf. Het dossier loopt verder en staat los van het wrakingsverzoek. Wellicht zal het in tussentijd wel opgevolgd worden door een andere onderzoeksrechter."

De advocaat van Vertenten, Hans Rieder, wil voorlopig niet reageren op de beslissing. Hij wil eerst de motivering inkijken.

Bekijk het verslag van Fatma Taspinar uit "Het journaal 7".

Videospeler inladen...

Meest gelezen