Videospeler inladen...

Orkaan Willa op weg naar Mexico

Aan de westkust van Mexico zijn al twaalf doden gevallen bij overstromingen door een tropische storm. Nu maakt de streek zich op voor Willa, een orkaan uit categorie 3. De Mexicaanse autoriteiten zouden al bijna 10.000 mensen hebben geëvacueerd uit de lager gelegen gebieden in het westen en noordwesten van het land.  

"Orkanen zijn eerder uitzonderlijk in het westen van Mexico", zegt correspondent Frank Silkens. De regio bereidt zich zo goed mogelijk voor. "Het leger staat paraat, het bedrijf dat zich moet bezighouden met het herstellen van de elektriciteit etc." Maar het is niet evident, weet Silkens: "De westkust van Mexico is eigenlijk geen orkanen gewoon".

Orkanen zijn eerder uitzonderlijk in het westen van Mexico

Frank Silkens

Willa was kortstondig een orkaan uit categorie vijf, waarna hij afzwakte naar categorie drie. Maar het Amerikaans Nationaal Orkaancentrum heeft gewaarschuwd dat de orkaan nog steeds een "levensbedreigende stormvloed van wind en regen" met zich kan meebrengen. Er zijn nog altijd rukwinden tot 190 kilometer per uur en de orkaan brengt hevige regenbuien met zich mee. De storm zou vannacht aan land gaan in de buurt van de stad Mazatlan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een "buitengewone noodsituatie" afgekondigd in negentien gemeenten in de deelstaten Nayarit en Sinaloa, in het westen en noordwesten van het land. Ook scholen in de lager gelegen gebieden werden gevraagd om te sluiten. De  autoriteiten zouden 7.000 tot 8.000 mensen hebben geëvacueerd uit deze gebieden. 

Uitzonderlijk orkaanseizoen

Het is dit jaar een uitzonderlijk orkaanseizoen aan de Amerikaanse Stille Oceaankust. "Dat nu ook de westkust van Mexico getroffen wordt, is uitzonderlijk. Het gaat om een kwetsbare regio die bijzonder dichtbevolkt is. Vooral de kuststreek is dichtbevolkt. Meer naar het binnenland wordt dat woestijn", aldus Silkens. Orkaan Willa is de 21ste tropische storm met een naam dit seizoen. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen