Oost-Vlaamse prominenten nemen afscheid van gouverneur Briers

In de opera van Gent heeft Jan Briers, die op 1 november met pensioen gaat, afscheid genomen van het gouverneurschap. De Oost-Vlaamse gouverneur ontving er tal van prominenten uit de politieke, economische en culturele wereld. Briers wordt gefeliciteerd om zijn inspanningen voor de havenfusie en zijn inzet voor menswaardige gevangenissen.

In de zaal zaten Oost-Vlaamse burgemeesters en provincieraadsleden, maar ook ministers en andere hoge gasten. In drie debatten werden de verwezenlijkingen en uitdagingen voor de Oost-Vlaamse economie, leefomgeving en cultuur overlopen. Zo komt de nood aan mobiliteit in de Gentse fusiehaven aan bod, een domein waar de gouverneur een belangrijke rol heeft gespeeld. Vooral de R4 en de Seine-Scheldeverbinding zijn voor Oost-Vlaanderen erg belangrijk.

Maar minister Geens van Justitie en Jambon van Binnenlandse Zaken bogen zich ook over de voortgang in dossiers als de gevangenis van Beveren en van Dendermonde. "Jan Briers heeft ontzettend hard geholpen in de gevangenissen. Ik hoop dat hij dat zal blijven doen", zei Geens nog.

Op 1 november gaat Briers met pensioen en wordt zijn opvolger aangesteld. Het is nog niet duidelijk wie dat zal worden. De Vlaamse regering zou nog deze week een geselecteerde kandidaat voorstellen. Die moet dan tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement worden bevestigd. Op de shortlist staan naar verluidt vijftien namen maar die worden niet bevestigd.

Aan zijn opvolger raadt Briers alvast aan om "veel te studeren en goed te luisteren".

Meest gelezen