Videospeler inladen...

Turkse president Erdogan: "Saudi-Arabië moet toegeven dat de moord op journalist Khashoggi een geplande operatie was"

"Saudi-Arabië moet toegeven dat de moord op journalist Jamal Khashoggi een geplande operatie was en zeggen wie hiervoor verantwoordelijk is", dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd tijdens een bijeenkomst van zijn AKP-partij in het parlement. De president gaf meer uitleg over de zaak rond de vermoorde Saudische journalist en deed de omstandigheden waarin Khashoggi om het leven kwam uitvoerig uit de doeken. 

De Turkse president begon de persconferentie met zijn medeleven te uiten tegenover de familie van de vermoorde journalist en de pers. Daarna deed hij uitvoerig uit de doeken hoe de journalist vermoord werd op het Saudische consulaat in Istanbul. 

"De moord werd zorgvuldig voorbereid"

Volgens Erdogan werd de moord zorgvuldig voorbereid en ging het niet om een "uit de hand gelopen" gevecht zoals Saudi-Arabië eerst had beweerd. De president verklaart dat Khashoggi voor het eerst eind september naar het consulaat is gegaan. "Meteen na zijn bezoek vertrokken een aantal mensen terug naar Saudi-Arabië, wat duidelijk wijst op voorbereiding."

Erdogan vertelt ook dat er de dag voor de moord drie teams zijn aangekomen in Turkije. "Ze zijn naar het consulaat gegaan en hadden er verschillende vergaderingen." Een team is volgens de president het Belgrade-bos in de hoofdstad gaan verkennen.  

Een Saudisch team is het Belgrade-bos gaan verkennen

President Erdogan

De dag dat Jamal Khashoggi het consulaat binnenging, was zijn verloofde bij hem. "Hij ging te voet binnen, zij wachtte buiten. Het staat vast dat hij het consulaat nooit heeft verlaten", aldus de president. "'s Avonds zijn er meldingen binnengekomen dat de journalist werd vastgehouden op het consulaat. Maar het consulaat heeft diplomatieke bescherming, dus we konden niet naar binnen."

De president haalde ook de tegenstrijdige verklaringen aan die Saudi-Arabië had afgelegd en het feit dat Turkije pas veel later de toelating kreeg om het consulaat te betreden en te onderzoeken.

Erdogan behoudt het vertrouwen in de koning

De president zei voorts dat hij gesprekken had gevoerd met koning Salman van Saudi-Arabië en dat het koninkrijk al "belangrijke stappen heeft uitgevoerd". Saudi-Arabië heeft namelijk 18 mannen aangehouden in hun onderzoek. 15 namen komen overeen met de namen die de Turkse autoreiten hebben geïdentificeerd. 

Erdogan zegt wel dat hij het vertrouwen behoudt in koning Salman, maar hij zei niets over kroonprins Mohammed bin Salman. Eerder verschenen er in de Turkse pers lekken die de Saudische kroonprins in verband brengen met de vermoedelijke moordenaar van Khashoggi. Op de dag van de moord zouden vanuit het consulaat in Istanbul verschillende telefoons zijn gepleegd naar de kabinetchef van de kroonprins. Toch houdt Saudi-Arabië vol dat de journalist werd gedood door een commando, maar dat ze op eigen houtje hebben gehandeld. 

"Veel onbeantwoorde vragen"

Volgens Erdogan blijven er nog vele vragen onbeantwoord. "Waarom kwamen die mannen op de dag van de moord naar Turkije? Op wiens bevel kwamen ze naar hier? Waarom mochten we niet meteen het consulaat betreden? Waar is het lichaam van de journalist, dat is nog steeds vermist? Op deze vragen willen we allemaal antwoorden", aldus de president. 

"Waarom kwamen die mannen op de dag van de moord naar Turkije? Op wiens bevel kwamen ze naar hier? 

President Erdogan

Alle informatie die voorhanden is wijst op een geplande operatie zegt de president in zijn slotwoorden. "De internationale gemeenschap zal pas tevreden zijn als de verantwoordelijken gepast bestraft worden."  De president benadrukt dat een onafhankelijk team het onderzoek moet uitvoeren en dat de volledige waarheid aan het licht moeten komen. Hij pleitte er ook voor om alle verdachten in Istanboel te laten berechten.

Saudi-Arabië: "Dood door gevecht op consulaat"

De journalist werd het laatst gezien op twee oktober toen hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenging om documenten voor zijn huwelijk in orde te maken. Maar de man heeft het consulaat nooit verlaten. Saudi-Arabië heeft intussen de dood van Khashoggi bevestigd, maar beweert dat de journalist is omgekomen tijdens een gevecht op het consulaat.

Volgens Turkije werd de zaak zorgvuldig voorbereid. Het blijft uitkijken hoe de internationale gemeenschap gaat reageren op Saudi-Arabië nu er steeds meer details aan het licht komen over de dood van Khashoggi.  

Archieffoto  Jamal Khashoggi
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen