Saudisch staatsfonds koopt aandelen eigen bedrijven om beurscrash af te wenden na Khashoggi

Buitenlandse investeerders dumpen massaal aandelen in Saudische bedrijven uit vrees voor verslechterde relaties tussen het Westen en Saudi-Arabië na de moord op Khashoggi. Saudische ambtenaren krijgen binnenkort dan wel weer een bonus.

Sinds het verdwijnen van de journalist Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul begin deze maand is de index van de beurs van Riyadh met 4% gedaald. Dat is misschien niet spectaculair, maar de voorbije dagen verkopen buitenlandse investeerders massaal Saudische aandelen. Op 14 oktober daalde de beursindex zelfs met 7% op een dag.

Het gaat om een van de grootste verkoopgolven op de Saudische beurs sinds die in 2015 werd geopend voor directe handel vanuit het buitenland. Veel buitenlanders en Saudi's vrezen dat de relaties met het Westen beschadigd raken en dat dat gevolgen zal hebben voor de Saudische ondernemingen.

Toch had de waardedaling op de beurs veel groter kunnen zijn als het staatsfonds Public Investment Fund (PIF) niet tussenbeide was gekomen. Volgens het Britse persagentschap Reuters heeft dat fonds de voorbije week via lokale institutionele beleggingsfondsen voor meer dan 1,33 miljard dollar aandelen van Saudische bedrijven gekocht om de koers op peil te houden. Vorig jaar is dat PIF al eens tussenbeide gekomen na een grootscheepse anticorruptiecampagne van de overheid waarbij tal van bedrijfsleiders opgepakt werden.

Het PIF heeft ongeveer 250 miljard dollar in kas en kans dus wel degelijk wegen op de beurskoersen. Dat het moet tussenbeide komen om een crash te voorkomen, toont wel aan dat het vertrouwen in Saudi-Arabië zoek is.

Bonus voor Saudische ambtenaren

Tegelijk heeft Saudi-Arabië bekendgemaakt dat alle ambtenaren vanaf begin volgend jaar opnieuw een bonus krijgen. Die komt ongeveer overeen met een extra maandloon. Die bonus was in september 2016 afgeschaft toen de olieprijzen erg laag stonden en dat begon te wegen op de begroting.

De olieprijzen zijn intussen opnieuw gestegen, maar dat is welicht niet de enige reden voor de nieuwe gulheid van de overheid. De bonussen worden toegekend door een koninklijk decreet van koning Salman, maar zouden voorgesteld zijn door een comité onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman.

Die laatste is internationaal onder vuur gekomen door de verdwijning en de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Wellicht zal dat de tot nu toe almachtige positie van de kroonprins binnen de Saudische familie geen goed doen en een bonus kan dan wat loyauteit kweken bij het voetvolk.

Meest gelezen