Koning Salman en kroonprins Mohammed (rechts) begroeten de familie van Jamal Khashoggi.

Saudische koning en kroonprins ontvangen de zoon van de vermoorde journalist Khashoggi

De oudste zoon van Khashoggi en een ander familielid zijn vandaag ontvangen op het koninklijk paleis in Riyadh. In die stad is ook een economische conferentie gestart, maar veel grote bedrijven en internationale instellingen hebben hun kat gestuurd.

Het was een opmerkelijk beeld: Salah bin Jamal Khashoggi, de zoon van de vermoorde journalist,  en een ander lid van de familie zijn vandaag op het paleis in Riyadh ontvangen door koning Salman en door kroonprins Mohammed bin Salman. Die betuigden hun medeleven met het overlijden van de journalist Jamal Khashoggi in het consulaat in Istanbul.

Volgens het Saudische persbureau SPA hebben de twee familieleden daarop de koning en de kroonprins bedankt voor hun medeleven en hun uitnodiging. Eerder hadden de koning en zijn zoon al een telefonisch gesprek gehad met de oudste zoon van de vermoorde journalist.

Voor 50 miljard dollar deals in Riyadh

In Riyadh is vandaag het "Future Investment Initiative" (FII) gestart, een driedaagse grote economische conferentie opgebouwd rond Saudische investeringen. Het gebeuren vindt echter plaats onder de schaduw van de moord op Khashoggi: veel toplui van internationale instellingen zoals het IMF en de Wereldbank en grote bedrijven hadden gezegd dat ze zouden wegblijven.

Toch zijn daar vandaag voor 50 miljard dollar contracten getekend, maar het ging dan wel om akkoorden die al lang voorbereid waren.

Het ging om de Franse energiegroep Total, de Zuid-Koreaanse autogroep Hyundai en Schlumberger en Halliburton die onder meer infrastructuur voor energie uitbouwen.

Pakistan krijgt 6 miljard dollar

Intussen krijgt Pakistan een lening van drie miljard dollar van de Saudische overheid. Dat moet het land toestaan om zijn schulden af te betalen en de invoer te financieren. Door het snel dalende deviezenbestand leek dat over enkele maanden niet meer mogelijk. Daar bovenop krijgt Pakistan voor nog eens drie miljard dollar uitstel van betaling voor de betaling van olie.

De Pakistaanse premier Imran Khan zei gisteren dat zijn "land wanhopig is" om een financiële crisis af te wenden. Hij hoopte op steun van bevriende landen (zoals Saudi-Arabië of China) en in tweede instantie op het Internatonaal Muntfonds (IMF). Leningen van het IMF zijn echter steevast verbonden met verplichtingen tot besparing.

Imran Khan is dus blijkbaar beloond voor zijn aanwezigheid op de internationale conferentie in Saudi-Arabië. Of dat geld voldoende is om Pakistan overeind te houden, moet echter nog blijken, maar de Saudische bijdrage zal alleszins het bedrag verminderen dat Pakistan moet proberen te ontlenen bij het IMF.