Videospeler inladen...

Scheepswrak van 400 voor Christus gevonden op bodem van Zwarte Zee, mogelijk oudste ooit

Het oudste, "intacte" scheepswrak ter wereld, een Griekse handelsboot van 400 voor Christus, is gevonden op de bodem van de Zwarte Zee. Dat hebben de onderzoekers van een Engels-Bulgaarse wetenschappelijke expeditie vandaag bekend gemaakt. De ontdekking was niet gepland maar een aangename verrassing in het onderzoek naar de evolutie van het waterpeil in de Zwarte Zee sinds de laatste ijstijd. 

"Ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om een schip dat dateert uit de oudheid intact terug te vinden, en dat op twee kilometer diepte", verklaarde professor Jon Adams, directeur van het maritiem archeologische centrum van de universiteit van Southampton in Engeland. Hij is een van de expeditieleiders.

"Deze ontdekking verandert onze kennis van de scheepsbouw en de scheepvaart van de oudheid", zegt hij in een mededeling.

60 wrakken

Tijdens de expeditie Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) werd drie jaar lang de bodem van de Zwarte Zee onderzocht voor de kust van Bulgarije over een oppervlakte van 2.000 vierkante kilometer. Dat gebeurde met de hulp van een sonar en een voertuig dat vanop een afstand bediend kan worden en uitgerust is met camera's die ontworpen zijn voor diepwateronderzoek.

Het team ontdekte meer dan 60 scheepswrakken die dateren van de Romeinse tijd tot de 17e eeuw. Het oudste is zo goed bewaard gebleven omdat het op een diepte lag waar geen zuurstof in het water zit en waar "organismes duizenden jaren bewaard kunnen blijven", verklaart het team van Black Sea MAP.

Studie over het zeeniveau

"We hebben nog andere stukken van wrakken die nog ouder zijn, maar dit wrak lijkt helemaal intact", zegt archeologe Helen Farr aan de BBC. "Het schip ligt op een zijde. Er is nog een mast en een roer, iets wat je niet elke dag ziet."

Het onderzoek focuste zich in de eerste plaats op de evolutie van het zeeniveau en de stijging van de zeespiegel in de regio van de Zwarte Zee. De ontdekking van de scheepswrakken "is een leuke bijkomstigheid", zegt Farr.

Dit type van Griekse handelsboot is tot nu toe enkel geobserveerd op de decoraties van oud Grieks aardwerk, zeggen wetenschappers.

De expeditie werd uitgevoerd door de universiteit van Southampton, het nationaal archeologisch museum, de wetenschappelijke academie en het sub-maritiem archeologische centrum van Bulgarije.

Videospeler inladen...

Meest gelezen