SP.A-voorzitter Vilvoorde wil plooien gladstrijken en vraagt Groen opnieuw mee aan tafel, schepenambt is bespreekbaar

In Vilvoorde wil de SP.A van burgemeester Hans Bonte "constructief meewerken aan een snelle oplossing voor de ontstane politieke impasse". Lokaal partijvoorzitter Johan Serkeyn reageert op de vraag van CD&V om het overleg onmiddellijk te hervatten en geen onderhandelingspauze in te lassen, zoals Open VLD gisteren had geopperd. SP.A wil ook kartelpartner Groen mee aan tafel, met wie Bonte in aanvaring kwam. Zelfs een schepenambt voor Groen "is bespreekbaar".

In de nacht van zondag op maandag bereikten het kartel SP.A-Groen, CD&V en Open VLD een akkoord over de vorming van een nieuwe coalitie in Vilvoorde. Burgemeester Bonte (SP.A) wou echter geen schepenmandaat geven aan kartelpartner Groen, die daarop voor de oppositie koos. Even later verspreidde Open VLD samen met Groen en N-VA een mededeling waarin ze fel uithaalden tegen "de brutaliteit en woordbreuk van Bonte" en aankondigden tot 11 november een pauze in te lassen in de coalitiegesprekken.

CD&V riep vandaag op om de gesprekken onmiddellijk te hervatten.

In reactie laat nu ook de SP.A weten "constructief te willen meewerken aan een snelle oplossing voor de ontstane politieke impasse". De partij nodigt naast CD&V en Open VLD ook "de collega's van Groen" terug uit aan de onderhandelingstafel.

Het is jammer dat mensen op een bepaald moment hun humeur verliezen of over de rooie gaan

Johan Serkeyn, SP.A-voorzitter Vilvoorde

"Hoe sneller we hier uit geraken, hoe beter voor de stad en zijn inwoners", aldus Johan Serkeyn, voorzitter van de SP.A-Vilvoorde. Volgens Serkeyn moet er snel een oplossing worden gevonden voor dit "accident de parcours" en is SP.A bereid om de weigering van burgemeester Bonte te herbekijken om aan Groen een schepenzetel te geven. "Hans Bonte weet dat ik die oproep zou lanceren en begrijpt ook dat dit nodig is", zegt Serkeyn aan VRT NWS. "Dit is een oproep van een lokale partijvoorzitter die de plooien graag weer wil gladstrijken."

Serkeyn betreurt de gebeurtenissen van gisteren. "Het is jammer dat mensen op een bepaald moment hun humeur verliezen of over de rooie gaan. Het had misschien niet moeten gebeuren. Weet u, na weken campagne voeren is iedereen doodmoe en dan gebeurt het wel eens dat er dingen worden gezegd die niet gezegd hadden moeten worden." 

Open VLD-lijsttrekker Jo De Ro houdt zich op de vlakte over de laatste ontwikkelingen in Vilvoorde. "Elk initiatief dat het vertrouwen kan herstellen, is welkom", zegt hij aan VRT NWS.

Meest gelezen