Archieffoto

Topwetenschappers: "Harde brexit kan wetenschappelijk onderzoek schaden"

Topwetenschappers uit heel Europa hebben in een brief gewaarschuwd dat de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder een akkoord "het wetenschappelijk onderzoek over het hele continent" kan schaden. Ze willen dat de EU en Groot-Brittannië na de brexit zo nauw mogelijk blijven samenwerken. 

In de brief vragen de wetenschappers aan de Britse premier Theresa May en het hoofd van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om een zo "nauw mogelijke samenwerking tussen Groot-Brittannië en de EU te verzekeren".

Er staat verder te lezen dat "nieuwe grenzen de voortgang zouden belemmeren, ten koste van ons allemaal". De brief werd ondertekend door 29 wetenschappers, waaronder verschillende laureaten van de Nobelprijs. Ook zes winnaars van de Fieldmedaille, de hoogste onderscheiding binnen de wiskunde, hebben hun handtekening gezet. 

Een harde brexit kan het wetenschappelijk onderzoek verlammen

Francis Crick Institute

Het Francis Crick Institute in Londen, wat het grootste biomedisch onderzoekslaboratorium op dit gebied in Europa is, heeft eveneens gewaarschuwd dat "een harde brexit het wetenschappelijk onderzoek kan  verlammen". Uit een enquête bij meer dan 1.000 personeelsleden bleek dat 97 procent gelooft dat een harde brexit schadelijk zou zijn voor de Britse wetenschap.

Meest gelezen