Nicolas Maeterlinck

Van Besien (Groen) over sisser in Antwerpse gemeenteraad: "Dit voedt het wantrouwen"

Gisteren liepen twee voorstellen van Groen in de Antwerpse gemeenteraad uit op een sisser. Groen-kopstuk Wouter Van Besien spreekt van "een gemiste kans". De verkennende gesprekken in Antwerpen voor een mogelijke coalitie N-VA verlopen daardoor niet vlotter. "Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen", zegt Van Besien in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren lagen twee voorstellen van Groen voor in de Antwerpse gemeenteraad. Wouter Van Besien, die de groene lijst in Antwerpen trok bij de recente verkiezingen, pleitte er voor een autoluwe binnenstad. Ook de wachtrijen voor de sociale woningen moeten korter, vond Groen.

Midden in de verkennende gesprekken met N-VA om een mogelijke geel-groene coalitie te vormen, leek het op een inhoudelijke test voor de rechterzijde. Maar gisteren werd er in de ontslagnemende gemeenteraad niet eens gestemd over de voorstellen.

"Iedereen weet dat we dat hier niet met elkaar gaan kortsluiten", zei burgemeester Bart De Wever (N-VA). Een sisser, klonk het dan ook achteraf. "Niemand begreep wat Van Besien aan het doen was", zegt politiek analist van VRT NWS Marc Van de Looverbosch. "Het draaide uit op een test van de geloofwaardigheid van Van Besien. Dat is dan jammerlijk mislukt."

"Gemiste kans"

Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen, spreekt nu van "een gemiste kans". "Men wil het debat ontwijken door te focussen op de vraag of zoiets wel thuishoort in de gemeenteraad", zegt Van Besien in "De ochtend" op Radio 1. "Ik word overal aangesproken over de toekomst van Antwerpen. De enige plaats waar daarover niet mag worden gepraat, is het hart van de Antwerpse stadsdemocratie, de gemeenteraad." Hij herhaalt dat dit voor hem lijkt op de oude politieke cultuur van "achterkamerpolitiek". "Je verklaart zo elk debat over de toekomst van Antwerpen tot een taboe."

Nu er een nieuw bestuur gevormd wordt, kan er niet worden gedebatteerd over die grote vraagstukken, klonk het gisteren bij verschillende partijen. "Natuurlijk zal het Antwerpse bestuur er binnenkort anders uitzien", geeft Van Besien toe. Maar volgens hem heeft de kiezer duidelijk aangegeven wat hij wil, en komen de partijen hun beloftes niet na. "Een week geleden heeft de Antwerpse kiezer bepaalde thema's op de agenda gezet. Het is blijkbaar heel moeilijk voor fracties om hun beloftes na de verkiezingen te houden", verwijt Van Besien.

Impact op gesprekken met N-VA

Zullen de verkennende gesprekken met N-VA hierdoor minder vlotten? "Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen", geeft Van Besien aan. "Met zijn oproep tot vertrouwen zet De Wever een deur open. Voorlopig is het niet meer dan dat." 

Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen

Wouter Van Besien, lijsttrekker van Groen in Antwerpen

De spanning tussen Groen en N-VA bevindt zich niet enkel op het vlak van inhoud, maar ook op vlak van "bestuursstijl", zegt Van Besien. "Dat men groepen tegen elkaar opzet is totaal niet hoe wij de stad zien." Van Besien wil eerder een "verbindende burgemeester als Bart Somers", zegt hij.

Hoofddoek is breekpunt

Dat Groen een ander standpunt heeft over de vraagstukken omtrent identiteit, kwam deze ochtend nog eens duidelijk naar voren. N-VA pleit steevast voor een hoofddoekenverbod aan loketten in Antwerpen, Groen is tegen.

Maar bij de groenen in Brussel lijkt dat hoofddoekenverbod veel minder een struikelblok. Ecolo en Groen zouden er in Brussel geen probleem mee hebben dat het hoofddoekenverbod blijft gelden, schrijft De Standaard. Bart Dhondt, die schepen wordt voor Groen in Brussel, benadrukt dat Ecolo en Groen principieel wél tegen een verbod op hoofddoeken zijn. "Maar aangezien we vandaag geen partner hebben om dat te realiseren gaan we verder werken aan een breder draagvlak om het verbod teniet te doen", zegt Dhondt. 

"Voor ons is het duidelijk dat het hoofddoekenverbod aan het loket en in scholen moet verdwijnen", reageert Van Besien ook vanuit Antwerpen. "Ik kan niet namens de groenen in Brussel spreken", zegt hij. Maar Van Besien zal in tegenstelling tot de Brusselse groenen geen coalitie sluiten als het verbod aanblijft: "Voor ons is dat een breekpunt",  geeft hij aan.

Vrijdag

Vrijdag voormiddag zitten Groen en N-VA opnieuw samen voor een  gesprek. Na de gemeenteraad van gisteren ziet de verhouding tussen de twee er niet goed uit. "Wij gaan vrijdag luisteren. Misschien wordt er dan een perspectief gegeven", blijft Van Besien zeggen. "Het is nu aan N-VA om aan te geven hoe ze de oorlog willen stoppen."

Volgens politiek analist Marc Van de Looverbosch komt Groen zwakker uit het gemeenteraaddebacle. "Een gemiste kans voor Groen?", suggereert hij. "Het beeld van de Schelde is vaak gebruikt. Het water is heel diep. Ik denk dat het water nu alleen nog maar gestegen is."

Beluister hier hier interview met Wouter Van Besien in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen