Videospeler inladen...

Vlaams Belang gaat niet samenwerken met "charlatan" Modrikamen, maar wil in gesprek met Steve Bannon

Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang, ziet een samenwerking met Steve Bannon wel zitten. Bannon kent u als de vroegere campagne-adviseur van Amerikaans president Donald Trump. "Als Bannon diensten aanbiedt om verkiezingen te winnen, dan kunnen we wel praten", zegt Annemans aan VRT NWS. In de vzw waar Bannon momenteel mee werkt, The Movement van Waals politicus Mischaël Modrikamen, ziet Annemans geen mogelijke partner. 

Even terug in de tijd. Bij de campagne van de presidentsverkiezingen van Donald Trump leert Europa de naam Steve Bannon kennen. Bannon is dan de voorzitter van de rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart News, verbonden aan Cambridge Analytica, en helpt mee om de campagne van Trump te organiseren. Na zijn ontslag uit het Witte Huis, laat Bannon zich enkele keren kritisch uit tegenover Trump. Hij stopt ook bij Breitbart. Bannon richt dan zijn ogen steeds meer op Europa. Hij wil graag de rechts-nationalistische partijen in Europa verenigen tot een soort 'supergroep'. 

Daarvoor krijgt Bannon de steun van Waalse advocaat en politicus Mischaël Modrikamen, voorzitter van het kleine Parti Populaire. Met een vzw 'The Movement/Le Mouvement' wil Modrikamen de expertise en geldstromen van Bannon tot bij nationalistische partijen in Europa brengen. 

Eenzame 'supergroep'?

Daarvoor zijn natuurlijk wel partners nodig. Wij vroegen ons dan ook af was Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) ervan denkt. Annemans is duidelijk: "Modrikamen is een soort charlatan: hij praat namens ons, maar wij weten van niets. Dat is onduldbaar."

Modrikamen is een soort charlatan: hij praat namens ons, maar wij weten van niets. Dat is onduldbaar.

Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang

Een samenwerking zit er dan ook niet meteen in. "Met The Movement is er geen samenwerking. Dat zou ook erg onpraktisch zijn", zegt Annemans. Hij ziet The Movement eerder als een poging van Modrikamen om politiek relevant te blijven: "Ik heb eerder het idee dat het een voertuig is van Modrikamen om aan de verkiezingen mee te doen, maar niet zozeer voor een samenwerking met ons."

Ook bij de leden van de PVV, de Nederlandse partij van Geert Wilders, klinkt weinig enthousiasme. "Wij verwelkomen de steun van Steve Bannon, maar binnen The Movement zijn mensen met wie wij absoluut niet willen samenwerken. Daarom nemen we zeer expliciet afstand van The Movement", zegt fractieleider Marcel de Graaff (PVV) aan NOS

Anderzijds sluit Annemans een samenwerking met Bannon dan weer niet uit. "Als Bannon een privé-organisatie opricht die diensten aanbiedt aan politieke partijen om verkiezingen te winnen, dan kunnen we wel praten." Hoe dat concreet verloopt, is nog niet duidelijk, maar Annemans suggereert dat er enkele gesprekken op til zijn: "We willen wel samenwerken met Bannon. Hij heeft interessante dingen te zeggen. We zullen waarschijnlijk enkele keren samenzitten met hem."

Meest gelezen