Brusselse lage-emissiezone voorlopig dode letter: nog geen boetes uitgedeeld

Sinds 1 oktober is de overgangsperiode van negen maanden voor de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel afgelopen. Dat betekent dat wie het gewest binnenrijdt met een oude dieselwagen, een boete van 350 euro riskeert. Toch zijn er tot op vandaag nog geen boetes verstuurd.

De slimme camera’s in Brussel die de LEZ controleren, registreren wel dagelijks overtredingen, maar het verzenden van de boetes gebeurt tot op vandaag niet, bevestigt Leefmilieu Brussel. " We hebben voorlopig technische problemen", zegt Sarah Hollander van Leefmilieu Brussel. "We doen er alles aan om die zo snel mogelijk op te lossen. Hopelijk kunnen we de boetes deze week nog versturen."

Wat die technische problemen precies zijn, kan of wil Leefmilieu Brussel niet zeggen.

Vanaf begin volgend jaar worden de normen voor de LEZ zelfs nog verstrengd. Dan geldt er ook een verbod op dieselwagens met euronorm 2 en op benzinewagens met euronorm 0 en 1. Tegen 2030 wil Brussel zelfs alle diesels verbieden.

Dat de boetes nog niet verstuurd worden, wil niet zeggen dat ze niet meer betaald zullen moeten worden. De foto's van de overtredingen mogen 30 dagen bewaard worden. De boetes voor die overtredingen kunnen dan alsnog verstuurd worden.

Meest gelezen