Videospeler inladen...

Trump: "Moord op Khashoggi een van ergste doofpotoperaties ooit", Pompeo: "Verdachten geïdentificeerd" 

De Amerikaanse president Trump noemt de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi "een van de ergste doofpotoperaties in de geschiedenis". Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de Verenigde Staten intussen al een aantal verdachten voor de moord op Khashoggi geïdentificeerd hebben. 

Het gaat om mensen uit kringen van de geheime dienst, het koningshuis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere Saudische ministeries. "We nemen gepaste maatregelen tegen hen, waaronder het intrekken van hun visum of het weigeren van een visum", zei Pompeo.

De minister van Buitenlandse zaken liet nog verstaan dat het hier niet bij blijft. "Deze straffen zijn niet het laatste woord dat hierover is gezegd." Over hoeveel mensen het gaat en hun identiteit, maakte Pompeo niet bekend.

Volgens de Saudische autoriteiten is Khashoggi begin deze maand bij een gevecht om het leven gekomen in het Saudische consulaat in Istanbul. Maar volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ging het om een vooraf geplande moord op een criticus van het Saudische regime.

"Een van ergste doofpotoperaties ooit"

President Trump heeft de moord op Khashoggi "een van de ergste doofpotoperaties in de geschiedenis" genoemd. 

"Ze hadden een heel slecht origineel concept, het was slecht uitgevoerd en de doofpotoperatie nadien was een van de ergste in de geschiedenis van doofpotoperaties", klonk het in zijn gekende stijl. "Iedereen die bij dit plan betrokken is, zit in de problemen, zou in de problemen moeten zitten."

Hij merkte nog op dat Saudi-Arabië een gemeen deel van de wereld is, "maar dat is geen excuus", klonk het.

Gevraagd naar de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de moord op Khashoggi, zei Trump dat die "nogal hard was voor Saudi-Arabië".

Momenteel verblijft de CIA-directrice in Turkije en Trump gaat op basis van haar rapport snel beslissen hoe hij gaat reageren op het schandaal. De president is van plan om het Amerikaanse Congres daarbij te betrekken.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen