Groen mag niet meer meebesturen in Roeselare: coalitie van SP.A, CD&V en Open VLD

Roeselare zal de komende jaren worden bestuurd door CD&V SP.A&de vernieuwers en Open VLD. Burgemeester blijft Kris Declercq. Opvallend: Groen mag de volgende zes jaar niet meer mee besturen, ook al stegen ze bij de lokale verkiezingen van vorige week.

Dat Kris Declercq weer burgemeester van Roeselare wordt, was al meteen duidelijk. Zijn CD&V won de verkiezingen met 40 procent van de stemmen. Hij gaat nu verder samenwerken met SP.A, maar dumpt Groen. Open VLD komt in de plaats van Groen. Dat is opvallend, want Groen steeg in de peilingen. De gevierde coalitiepartners SP.A en Open VLD verloren allebei percenten tijdens de verkiezingen. 

Burgemeester Kris Declercq: "Het was een moeilijke keuze, maar ik denk dat we nu een goed evenwicht hebben met deze centrumcoalitie. SP.A voor de sociale accenten en Open VLD omdat ze goed meegewerkt hebben vanuit de oppositie."

CD&V grote slokop

CD&V trekt de meeste schepenposten naar zich toe. In Roeselare heb je een burgemeester en acht schepenen. Zes daarvan zijn voor CD&V. SP.A krijgt er twee, maar moet na twee jaar nog een schepenpost afstaan aan CD&V.

Voorlopig krijgen de liberalen in Roeselare geen schepen. In het laatste jaar van de komende legislatuur zal Open VLD één schepenpost krijgen van CD&V. Voorlopig mogen de liberalen enkel de voorzitter van de gemeenteraad leveren. Dat wordt Piet Delrue. 

Bekijk hieronder nog eens de uitslagen van de verkiezingen in Roeselare: 

Meest gelezen