De vijf boeken die het leven van Francesca Vanthielen hebben veranderd

Ze hoopt op een even groot succes voor de Klimaatzaak als in Nederland - Francesca Vanthielen is een van de initiatiefnemers van de burgerklimaatactie in ons land. Het grote publiek kan haar ook kennen van televisie - Sterren op de Dansvloer of de politieserie Aspe. Daarnaast presenteert Vanthielen bedrijfsevents en modereert ze debatten. En binnenkort gaat ze in toga weer op tournee met het theaterproject Assisen. Maar eerst wilde ze ons graag vertellen welke boeken haar kijk op de wereld hebben veranderd. 

1. Geert Mak - In Europa

Na de middelbare school is Francesca Vanthielen Toegepaste Economische Wetenschappen gaan studeren. Vele jaren later trok ze opnieuw naar de universiteit en dat heeft ze helemaal te danken aan de Nederlandse jurist en auteur Geert Mak.

Vanthielen kreeg het boek In Europa cadeau van haar vader toen ze al een eind in de dertig was. Het is een pil van twaalfhonderd bladzijden over de geschiedenis van Europa maar het boek las als een meeslepende roman. Het gaf haar zin om meer over geschiedenis te leren, dus waarom niet opnieuw gaan studeren? Uiteindelijk koos Vanthielen voor een opleiding vergelijkende en internationale politiek. 

Francesca Vanthielen leest een fragment voor uit "In Europa", het verhaal van iemand die de tweede wereldoorlog in Leningrad heeft overleefd.

Videospeler inladen...

Geert Mak weet wat zijn boek heeft betekend voor Francesca Vanthielen. Ze heeft het hem zelf kunnen vertellen toen ze de auteur ontmoette op een event waar hij kwam spreken. 

2. Wild swans - Jung Chang

Weer een geschiedenisboek! Wild Swans van Jung Chang overspant drie generaties, het beschrijft de levens van de grootmoeder en moeder van de Chinese schrijfster en het leven van Jung Chang zelf. 

Francesca Vanthielen las Wild Swans toen ze zeventien was, het was haar eerste lijvige historische roman. Ze houdt ervan dat waargebeurde feiten zoals de Chinese Culturele Revolutie of de Grote Sprong Voorwaarts worden verweven met persoonlijke verhalen. 

Ze prees zich gelukkig dat ze dankzij zulke historische romans kennis kan vergaren over landen en personen en gebeurtenissen en nam zich voor om er nog heel veel andere te lezen. 

Videospeler inladen...

3. The handmaid's tale - Margaret Atwood

Er zijn niet genoeg superlatieven om The Handmaid's Tale te bejubelen, vindt Vanthielen, zowel het boek als de televisiereeks. Ze noemt zich de grootste promotor van de dystopische roman van Margaret Atwood, die een beangstigend beeld ophangt van een totalitaire maatschappij waar een ultra-conservatieve elite de plak zwaait. 

Bekijk hieronder de trailer van het eerste seizoen van "The Handmaid's Tale".

Vanthielen neemt niet graag het woord "moeten" in de mond, maar hiervoor wél. "Dit moét iedereen lezen", zegt Vanthielen vol vuur, "Ouders, haal je kinderen erbij, vooral de jongens, en zet ze voor het scherm, je kan de reeks nog altijd zien op VRT.nu." 

Videospeler inladen...

"Want de gruwelijke feiten die zich in (de fictieve republiek) Gilead afspelen, liggen hier ook op de loer of hebben zich al voltrokken. Kijk maar naar Amerika! Als Donald Trump aan de grens met Mexico kinderen weghaalt bij hun ouders, dan doet hij precies wat er in The Handmaid's Tale gebeurt. En dan moet je weten dat Margaret Atwood haar roman al in de jaren tachtig  schreef, hoe geniaal is dat!"

4. Identiteit - Paul Verhaeghe

In Identiteit beschrijft psychoanalyticus Paul Verhaeghe hoe onze samenleving geëvolueerd is van een "ons-kent-onsmaatschappij" waarin de blanke mannen het voor het zeggen hebben naar een wereld waar ook de vrouw haar mannetje kan staan, mede door de democratisering van het onderwijs. 

De feminist in Francesca Vanthielen is natuurlijk zeer te spreken over die trend, maar ze is wel geschrokken van de gevolgen, ook die worden beschreven door Verhaeghe. "De slinger is doorgeslagen, het neoliberalisme van vandaag is kwalijk voor de zwakkeren. De structuren van de huidige maatschappij dwingen iedereen om te presteren, je moet nuttig zijn, je moet bijdragen tot, alles wordt meetbaar." 

Videospeler inladen...

"Ik voelde me beschaamd toen ik Identiteit las, ik voelde me betrapt.  Want ik ben voor een groot stuk meegegaan in die neoliberale ideologie, in dat rationele economische denken.  Ik wilde ook alles meten, maar dat is verkeerd want hoe kan je nu een burn-out meten of de meerwaarde van een ouder die minder gaat werken om meer bij de kinderen te kunnen zijn."

5. Slagschaduw - David Van Reybrouck

In 2007 debuteert David Van Reybrouck als romanschrijver. Hij heeft tot dan alleen non-fictie geschreven. In Slagschaduw maakt een Vlaams journalist een crisis door, hij moet onder meer het verlies van een goede vriend verwerken. 

Francesca Vanthielen is al jaren bevriend met Van Reybrouck. Hun  vriendschap is ooit begonnen met een intensieve mailcorrespondentie. Nadat Van Reybrouck had gereageerd op een artikelenreeks over vluchtelingen van Vanthielen schreven ze mekaar een maand lang elke dag.

"Door die mails kreeg ik een erg positief beeld van David, hij kwam eruit als een fijne mens. Maar toen ik SLAGSCHADUW las, begon ik daar hard aan te twijfelen. Het hoofdpersonage gedraagt zich allesbehalve netjes tegenover zijn vriendin en omdat ik eerst meende dat het verhaal autobiografisch was en dus over David zelf ging, dacht ik: "toch niet zo'n leuke man!" Later wist ik wel beter. 

Lang Zullen we Lezen

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak ook zelf een  virtuele boekenkast  aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen